
NOT-FOR-PROFIT CORPORATION LAW §§ 1506(1), 1506-a; L 1998,
CH 548.

A cemetery corporation's exercise of its option to provide
exclusive annual care of cemetery lots does not affect existing
contracts between lot owners and third-party contractors.  The
exercise of the option does not apply to existing lot owners and
does not prohibit them from entering into third-party contracts
for annual care services.  The exercise of this option only
applies to future purchasers of lots.  

October 15, 1999

Hon. Alexander F. Treadwell Formal Opinion
Secretary of State   No. 99-F5
Department of State
41 State Street
Albany, New York 12231-0001

Dear Secretary of State Treadwell:

Your counsel has inquired whether a cemetery corporation's
decision to exercise its option to provide exclusive annual care
services pursuant to the “Annual Care Law” (Not-For-Profit
Corporation Law § 1506[l]) supersedes existing contracts for
annual care between third-party contractors and lot owners.  Your
counsel also has asked whether exercise of the option prohibits
existing lot owners from entering into such third-party
contracts.  We conclude that a cemetery corporation’s option to
provide exclusively all annual care services only governs those
who purchase lots after exercise of the option.

The Annual Care Law provides in pertinent part as follows:

 Notwithstanding any provision of this
article to the contrary, it shall be the
right of each cemetery corporation, at its
option, to exclusively provide all annual
care services to be performed for
consideration on all or any part of its lands
at rates to be reviewed by the cemetery
board.... Every cemetery corporation that
chooses to provide, on an exclusive basis,
such annual care services shall include in
any contract for the sale of any part of its
lands the following notice, in at least ten
point bold type:
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Notice

The __________ (name of cemetery
corporation), pursuant to state law, provides
annual care services on an exclusive basis. 
Therefore, the purchaser of the plot or lot
being transferred by this agreement may not
contract with any outside party for such
annual care services. . . . Not-For-Profit
Corporation Law § 1506(l).  

We note that “annual care” generally means care of lawns, trees,
shrubs, monuments and markers.  Id.

The provisions of the Annual Care Law reflect an intent that
the law apply prospectively, that is, to lots purchased after a
cemetery corporation exercises its option to provide exclusive
annual care services.  The statute requires a cemetery
corporation to give notice of its decision to provide exclusive
annual care services only to future purchasers.  If the
Legislature had intended to invalidate existing contracts for
annual care or to prevent current lot owners from entering into
new annual care agreements with outside contractors, presumably
it would have required the cemetery corporation to give notice of
its status as exclusive provider to those lot owners as well.  We
believe that the statute thus authorizes only prospective annual
care.  

Indeed, it is well-settled that statutes are construed to be
prospective absent express legislative intent to the contrary. 
Morales v Gross, 230 AD2d 7, 9-10 (2d Dept 1997) (citing,
Landgraf v USI Film Products, 511 US 244, 265 [1994]).  Here, by
its terms the Annual Care Law is prospective in application. 

Our conclusion also is consistent with precedent holding
that the Legislature generally may not pass a statute which, by
reason of its retroactive operation, impairs obligations under a
contract.  See, Rotodyne, Inc. v Consolidated Edison Company of
New York, Inc., 55 AD2d 600, 601 (2d Dept 1976); Pioneer
Transportation Corp. v Kalajian, 122 Misc 2d 412, 414-415 (Kings
County 1984).  The limited exceptions to this principle are not
applicable here.  See, Grove Hill Realty Company v Ferncliff
Cemetery Association, 7 NY2d 403, 409 (1960), quoting Manigault v
Springs, 199 US 473, 480 (1905).

We conclude that a cemetery corporation's exercise of its
option to provide exclusive annual care of cemetery lots does not
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affect existing contracts between lot owners and outside
contractors.  Nor does the exercise of the option prohibit
current lot owners from entering into new agreements with outside
contractors for annual care services.  The exercise of this
option applies only to lots purchased after the option is
exercised.

Very truly yours,

ELIOT SPITZER
Attorney General


