
1Certain towns are statutorily exempted from such mandatory
change of classification.  Town Law § 11(1).

Town Law §§ 10, 11, 11(1), 11(2)(e), 12, 12(1), 12(3), 12(4)(a),
12(4)(c), 12(4)(e), 12(4)(g), 24, 24-a, Article 2

When a town of the second class opts to change its classification
to first class, the terms of the town supervisor and the town
clerk will end the day before the effective date of the
classification change.  The term of the town highway
superintendent will not be abridged by a change in
classification.
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Brian T. Edwards Informal Opinion
Town Attorney No. 2007-4
Town of Lumberland
13 Liberty Street
P.O. Drawer 1040
Monticello, New York 12701

Dear Mr. Edwards:

You have requested an opinion regarding whether the current
terms of certain town officers with four-year terms – the town
supervisor, the town clerk, and the town superintendent of
highways – will terminate if the Town opts to change its
classification from second class to first class.  You have
explained that the Town will shortly be holding an election to
determine the question of whether the Town, currently a town of
the second class, will change its classification to a town of the
first class pursuant to Town Law § 12, and you want to know the
impact of such a change of classification on the terms of these
officers before such election.  As explained below, we conclude
that the terms of the town supervisor and the town clerk will
terminate, but the term of the town highway superintendent will
not.

Background

Article 2 of the Town Law provides for the classification of
towns.  Towns are divided into towns of the first class or of the
second class, generally based upon population.  Town Law § 10. 
If, after a decennial federal census, a second class town has a
population of 10,000 or more, its classification must change to
first class.1  Id. § 11(1).  Other towns of the second class
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2A town that has a population of 5000 or more, or in which
the assessed valuation of the taxable real property exceeds
$10,000,000, or that adjoins a city that has a population of
300,000 or more may become a town of the first class.  Town Law §
12(1).

3A town can opt to change classification either by (1) the
adoption by the town board of a resolution therefor, subject to
permissive referendum, or (2) the adoption of a proposition
therefor, by the affirmative vote of a majority of the qualified
electors of the town voting thereon.  Town Law § 12(1).  The
effective date of the classification change is January 1 next
succeeding the first biennial town election held at least 150
days after the adoption of a resolution, if the change occurs by
resolution, or January 1 next succeeding the first biennial town
election held at least 90 days after the date of adoption of a
proposition, if the change occurs by proposition.  Id. § 12(3).

meeting one of several thresholds may choose at any time to
change their classification to first class.2  Id. § 12(1).

The procedure for changing classification, including
establishing the effective date of such a change and requiring
the election of certain officers before the classification change
takes effect, is provided by section 11 (mandatory change of
classification) and section 12 (optional change of
classification) of the Town Law.  Of particular relevance here,
Town Law § 12(4)(a) provides that any town that chooses to become
a town of the first class

shall elect, at the biennial town election
immediately preceding the effective date of
the change of classification, the following
town officers: a supervisor for a term of two
years, and, except as otherwise provided
herein, a town clerk and a town
superintendent of highways for terms of two
years each . . . .

The effective date of the classification change is January 1
following the first biennial town election held at least a
specified number of days after the decision to change
classification is made.3

You have advised that the Town has provided that the terms
of its supervisor, clerk, and highway superintendent are four,
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4Town Law § 24-a authorizes a town to change the term of any
of its elective officers to four years.

5A receiver of taxes, except as otherwise provided in
section 12, must also be elected, Town Law § 12(4)(a), but, as
you have not asked about this position, we do not include it in
our analysis.

6Town Law § 12(4)(g) refers to Town Law § 24 as authority to
change the term of a town highway superintendent; this authority
is now found in Town Law § 24-a.

rather than two, years.4  The terms of the officers currently
serving in these positions are not due to expire for several
years – after the change of classification, if approved, takes
effect.  You are aware that we have previously opined that a town
clerk must be elected at the biennial town election immediately
preceding the January 1 when the town’s classification changes,
even though two years of the current town clerk’s term remain. 
1967 Op. Att’y Gen. (Inf.) 85.  Because of the time that has
passed since we rendered that opinion and because Town Law § 12
has since been amended, we find it appropriate to consider the
question now.

Analysis

As described above, Town Law § 12(4)(a) provides that
certain officers must be elected at the biennial election
immediately preceding the effective date of the classification
change.  A supervisor must be elected for a term of two years,
and, except as otherwise provided in section 12, a town clerk and
a town superintendent of highways must be elected for a term of
two years each.5  The term of the officers elected at the
biennial election begins January 1, Town Law § 12(4)(c), the same
date the change of classification takes effect.

Section 12 provides certain exceptions to the election
requirement.  An election is not required to fill the offices of
town clerk or town superintendent of highways if these offices
will be appointive offices on the effective date of the change of
classification.  Id. § 12(4)(e).  In addition, an election is not
required to fill the office of town superintendent of highways
for a two-year term when a town has increased the term of the
superintendent of highways to four years pursuant to Town Law §
24-a.6  Id. § 12(4)(g).  Moreover, “nothing contained in [section
12] shall be construed to abridge the term of office of a town
superintendent of highways elected for a term of four years prior
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to change of classification.”  Id.  The statute includes no
comparable exception for the offices of town supervisor or town
clerk.

We therefore conclude that, if the decision to change
classification is approved, an election must be held pursuant to
§ 12(4)(a) to fill the office of town supervisor at the biennial
election immediately preceding the effective date of the change
of classification.  Accordingly, the term of the current town
supervisor will terminate the day before the classification
change’s effective date.  

The same analysis applies to the office of town clerk,
unless that office is made appointive by the effective date of
the change of classification.  Thus, unless the office is made
appointive, an election must be held to fill the position of town
clerk at the biennial election immediately preceding the
effective date of the change of classification, and the term of
the current town clerk will also terminate the day before the
classification change’s effective date.  

Pursuant to the exception in section 12(4)(g), a change in
classification will not affect the term of the current highway
superintendent.

You have asked whether language in section 11 provides an
applicable exception to the requirement that an election will
need to be held to fill the offices of town supervisor and
elective town clerk if the change in classification is approved. 
Specifically, section 11(2)(e) provides that

[t]his section shall not be construed to
require the election of a town officer for a
two year term in any town in which such term
has been increased to four years pursuant to
the provisions of this chapter; and nothing
contained in this section shall be construed
to abridge the term of office of any such
town officer elected for a term of four years
prior to change of classification.

We believe that this language in section 11 applies only to 
mandatory changes in the classification of towns, and not to
optional changes such as the one you propose, which are governed
by section 12.  Section 11(2)(e) provides that nothing in “this
section,” i.e., section 11, shall abridge the term of office of a
town officer elected for a term of four years; it does not
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7In 1957, when section 12(4)(g) was enacted, the authority
to give town officers four-year terms was limited to town highway
superintendents in towns in Erie County.  Letter from Edward F.
N. Uthe, executive secretary, New York State Association of
Towns, to Averell Harriman, Governor (March 18, 1957), reprinted
in Bill Jacket for ch. 185 (1957), at 10.  When the broader
exception of section 11(2)(e) was enacted in 1960, Act of April
21, 1960, ch. 738, § 1, 1960 N.Y. Laws 1223, 1224, some towns
were authorized to offer four-year terms to other town officers. 
Town Law §§ 24, 24-a (McKinney Supp. 1964).

protect town officers from abridgment of their terms by any other
provision of law.  

Indeed, if section 11(2)(e) applied to optional
reclassifications, section 12(4)(g) would be entirely redundant.
Section 12(4)(g) protects the term of a town superintendent of
highways from abridgment in an optional town reclassification,
using exactly the same language used in section 11(2)(e) to
protect the term of any town officer from abridgment in a
mandatory town reclassification. 

While it is possible that the difference between the narrow
exception for town highway superintendents in section 12(4)(g)
and the broader exception for other town officers in section
11(2)(e) may have been inadvertent rather than deliberate,7 the
language of the two provisions, including the difference between
them, is unambiguous.

In summary, we conclude that, under the facts you have
presented, the terms of the town supervisor and the town clerk
will end the day before the effective date of the classification
change, if approved.  The term of the town highway superintendent
will not be abridged by a change in classification.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions


