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Dear Mr. Cuevas: 
 

You have requested an opinion as to whether the Town of Glenville (“the Town”) 
may issue permits for private fireworks displays.  You have made this request because 
the Town currently has a local law relating to the issuing of fireworks permits that has 
not been amended since the state law governing fireworks permits was amended in 
2009.  As explained below, we believe that the Town’s permit authority is authorized, 
pursuant to state law, to issue permits for the private display of fireworks in response 
to qualified applications. 

 
Penal Law § 270.00 prohibits a person from offering or exposing for sale, selling, 

or furnishing any fireworks, and from possessing, using, exploding, or causing to 
explode any fireworks.  Penal Law § 270.00(2).  A person does not commit an offense 
proscribed by section 270.00 if he or she obtains a permit pursuant to Penal Law § 
405.00.  Penal Law § 270.00(2). 

 
Penal Law § 405.00 governs permits for displays of fireworks.  It authorizes the 

permit authority of a local government, meaning the agency or officer designated by 
the local government to issue such licenses, to issue permits for fireworks displays 
under specified circumstances.  Penal Law § 405.00(1), (2)-(4). 

 
We have previously opined that Penal Law § 405.00(2) authorized the issuance 

of permits for only public displays, and that permits could not be issued for private 
displays, which would remain illegal under Penal Law § 270.00.  Op. Att'y Gen. (Inf.) 
No. 2007-3; Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 91-17.  We also have concluded that local 
legislation regulating fireworks was expressly preempted by Penal Law § 405.00(5), 
which provides that "[a]ll local ordinances regulating or prohibiting the display of 
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fireworks are hereby superseded by the provisions of this section."1  See Op. Att'y 
Gen. (Inf.) No. 2007-3; Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 91-17; Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 82-18.  
We have opined that this state statute preempts all local regulations, whether by 
ordinance or local law.  Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 82-18. 

 
In 2009, the Legislature amended Penal Law § 405.00 to eliminate the 

requirement that permits be issued for "public" displays and to authorize the issuance 
of permits to individuals, who previously had not been included in those able to obtain 
permits.  See Act of Apr. 7, 2009, ch. 57, Part CC, § 21, 2009 McKinney's N.Y. Laws 
235, 282-294.  Now the Town's "permit authority may grant a permit for the display of 
fireworks to municipalities, fair association, amusement parks, persons, or 
organizations of individuals that submit an application in writing."  Penal Law § 
405.00(2) (emphasis added).  Section 405.00(2) also provides the information that must 
be included in an application for a fireworks display permit, including "such other 
information as the permit authority may deem necessary to protect persons or 
property."  Id. § 405.00(2)(g). 

 
The 2009 amendment left untouched subdivision 5 of section 405.00, which still 

provides that it supersedes all local ordinances.  The Legislature's intent, therefore, 
continues to be that state law preempts local regulations regulating or prohibiting the 
display of fireworks.  And, where the State has preempted the field, a local law 
regulating the same subject matter is deemed inconsistent with the State's 
transcendent interest, whether or not the terms of the local law actually conflict with 
the statewide statute.  Albany Area Builders Ass'n v. Town of Guilderland, 74 N.Y.2d 
372, 377 (1989).  Such local laws would tend to inhibit the operation of the State's 
superseding law and thereby thwart the operation of the State's overriding policy 
concerns.  Id. 

 
Thus, the fact that the Town has not amended its local law to reflect the recent 

change in state law is irrelevant to the question presented.  State law now explicitly 
authorizes a local permit authority to issue a fireworks display permit for the private 
display of fireworks in response to a qualified application.  The Town’s permit 
authority may need to revise the permit application to reflect current state law or 
include such other information that he or she deems necessary pursuant to Penal Law 
§ 405.00(2)(g).  Under existing state law, however, the permit authority is authorized to 
issue permits for the private display of fireworks in response to qualified applications, 
regardless of the existence of any local law to the contrary. 

 

                                                 
  1 Penal Law § 405.00(5) provides one narrow exception, allowing every city, town, or village to 
enact ordinances or local laws regulating or prohibiting the use, or the storage, transportation, or sale for 
use, of fireworks in the preparation for or in connection with television broadcasts. 
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The Attorney General issues formal opinions only to officers and departments 

of state government.  Thus, this is an informal opinion rendered to assist you in 
advising the municipality you represent. 

Very truly yours, 
 
 
 
KATHRYN SHEINGOLD 
Assistant Solicitor General 
in Charge of Opinions 


