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Public Housing Law §§ 30(2), 30(5), 31, 429; Public Officers Law §§ 2, 3(1), 30(1)(d); 
Municipal Home Rule Law 10(1)(ii)(a)(1) 
  
The city of Ithaca cannot use its home rule authority to extend the residency 
requirement established for members of the Ithaca Housing Authority board by 
Public Housing Law § 429. 

 
February 4, 2011 

 
 
Daniel Hoffman   Informal Opinion 
City Attorney   No. 2011-1 
City of Ithaca 
City Hall, 4th Floor 
108 East Green Street 
Ithaca, New York 14850 
 
 
Dear Mr. Hoffman: 
 

You have joined in a request for opinion submitted by counsel to the Ithaca 
Housing Authority (“Housing Authority”) asking whether the City may adopt a local 
law that would relax the residency requirements for the members of the Housing 
Authority’s board, permitting them to reside anywhere in the County rather than 
requiring them to reside within the City, as under current law.  As explained below, 
we conclude that the City is not so authorized. 

 
The Housing Authority was created by Public Housing Law § 429.  It 

constitutes a “body corporate and politic.”  Id.  It is organized pursuant to the 
provisions of the Public Housing Law and possesses the powers and duties conferred 
upon municipal housing authorities by that law.  Id.  Additionally, “the authority, 
its members, officers and employees and its operations and activities shall in all 
respects be governed” by the provisions of the Public Housing Law.  Id.  Its 
members are, for the most part, appointed by the mayor of the City,1 id. § 30(2), and 
its territorial jurisdiction is coterminous with the territorial limits of the City, id. § 
31. 

 
This office has previously opined that the members of a public housing 

authority board are “local officers”, see Public Officers Law § 2, and, as a result, 
must reside within the municipal corporation for which they are selected or within 
which their official functions are required to be exercised both at the time of 
appointment and throughout their terms in accord with Public Officers Law § 3(1).  
                                                 
1 Two of its members are elected by the residents of the Authority’s housing.  Public Housing Law 
§ 30(5). 
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See Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 95-19; Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 88-45; 1941 Op. Att’y 
Gen. 154.  Counsel to the Housing Authority has explained that two of its members 
have moved out of the City but still would like to serve as members of the Housing 
Authority.2  Thus he has raised the question of whether the City is authorized to 
adopt a local law that would allow members of the Housing Authority to reside 
within the County rather than within the City. 

 
We previously have concluded that the home rule powers of a local 

government, which includes a city, authorize it to adopt a local law that extends the 
jurisdiction within which its public officers must reside.  See, e.g., Op. Att'y Gen. 
(Inf.) No. 97-11 (town may adopt local law requiring that the town attorney be a 
county, rather than a town, resident); Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 87-32 (city may adopt 
local law requiring its appointive officers reside within the county).  This home rule 
authority is granted, however, only with respect to a local government’s own 
officers.  See Municipal Home Rule Law § 10(1)(ii)(a)(1).  Because the Housing 
Authority is an independent corporation, its members, though “local officers” as 
opposed to “state officers” for purposes of Public Officers Law § 2, are not officers of 
the City.  See Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 96-40 (members of the Buffalo Municipal 
Housing Authority board are “legally independent of the city government of the City 
of Buffalo”).  As a result, we conclude that the City is not authorized to adopt a local 
law that alters the requirement that Authority board members reside within the 
City. 

 
This conclusion is consistent with previous opinions of this office in which we 

concluded that a local government’s home rule authority did not allow it to adopt a 
local law affecting other types of independent local public corporations.  For 
example, in Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 2007-6, we opined that the city of Elmira could 
not use its home rule power to amend its charter to abolish an independent water 
board or to alter the method of selection of the water board’s members from that 
provided by state law.  In Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 98-21, we concluded that the 
Ithaca common council could not adopt a local law modifying the terms of office of 
the members of the Ithaca Urban Renewal Agency, a public benefit corporation 
established by state law.  In Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 81-117, we considered whether 
a county could transfer from the county legislature to the county executive the 
power to appoint members of the county industrial development agency (“IDA”), a 
public benefit corporation.  In concluding that the county could not, we explained 
that the question concerned “a State-created instrumentality.  The . . . IDA is not a 
part of the county government; the IDA’s powers are derived directly from the State, 

                                                 
2 Counsel to the Housing Authority has recognized that the members have vacated their offices upon 
ceasing to be inhabitants of the City.  Public Officers Law § 30(1)(d); see also Op. Att'y Gen. (Inf.) No. 
95-19 (failure to comply with residency requirement creates vacancy by operation of law). 
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not from or through the county.  The county’s relationship to the . . . IDA is 
determined not by home rule but by the Legislature.”  Id.  

 
Thus, in summary, we conclude that the City cannot use its home rule 

authority to extend the residency requirement established for members of the 
Housing Authority board by Public Housing Law § 429 from the boundaries of the 
City to the boundaries of the County. 

 
The Attorney General issues formal opinions only to officers and departments 

of state government.  Thus, this is an informal opinion rendered to assist you in 
advising the municipality you represent. 

 
 

Very truly yours, 
 
 
KATHRYN SHEINGOLD 
Assistant Solicitor General 
in Charge of Opinions  

 


