GENERAL CITY LAW § 27; GENERAL MUNICIPAL LAW § 234; MUNICIPAL
HOME RULE LAW § 11(2) (a).

The appointment by the mayor of the City of Schenectady of
members of the planning commission, subject to confirmation by
the city council, is not inconsistent with provisions of State
law.

February 8, 1995

Paul H. Tocker, Esqg. Informal Opinion
Deputy Corporation Counsel No. 95-13

City of Schenectady

City Hall, Rm. 201

Schenectady, NY 12305-1938

Dear Mr. Tocker:

You have asked whether provisions of the Schenectady City
Code, subjecting the appointment by the mayor of members of the
city planning commission to confirmation by the city council, is
consistent with provisions of State law.

You have indicated that under the City Code appointments to
the planning commission are required to conform with section 234
of the General Municipal Law and section 27 of the General City
Law. Under section 234, an ordinance or resolution creating a
city planning commission

shall specify the public officer or body of said municipality that shall
appoint such commissioners.

In our view, this language is simply a requirement that the
method of appointment be included in the resolution or ordinance.
The logical alternatives are appointment by an officer or board,
thus their inclusion in the statute. By its terms, section 234
does not prohibit an appointment subject to confirmation. In any
event, when an appointment is made by an executive and ratified
by the legislative body, the appointment is considered to be made
by the executive. See, 1974 Op Atty Gen (Inf) 204; Op Atty Gen
(Inf) No. 90-70.

Under section 27(1) of the General City Law,
[m]embers and the chairperson of such planning board shall be
appointed by the mayor or other duly authorized appointing
authority .

The authorization for appointment by another appointing authority
would permit an appointment by the mayor subject to ratification






by the legislative body. Further, as mentioned above, an
appointment by an executive with ratification by the legislative
body is considered to be an appointment by the executive.

You have also suggested that this appointment method
violates section 11(2) (a) of the Municipal Home Rule Law, which
establishes restrictions on the adoption of local laws. Under
that provision, a city may not adopt a local law which amends the
charter of the city "contrary to any provision of such charter
regulating its own amendment". You have not indicated that the
procedure by which the current method for appointing planning
commission members was added to the charter was inconsistent with
provisions of the charter governing its amendment.

We conclude that the appointment by the mayor of the City of
Schenectady of members of the planning commission subject to
confirmation by the city council is not inconsistent with
provisions of State law.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
in Charge of Opinions



