
GENERAL MUNICIPAL LAW § 805-A(1)(c).

A member of a town planning board may not be compensated or
enter into an agreement to be compensated for the preparation of
test borings, date from which would be incorporated into
subdivision maps and site plans to be presented to the planning
board for review.  The statutory prohibition does not allow
recusal as an appropriate remedy.

March 1, 1995

Laury L. Dowd, Esq. Informal Opinion
Town Attorney   No. 95-14
Town of Southold
P. O. Box 1179
Southold, NY  11971

Dear Ms. Dowd:

You have asked whether a member of the town planning board
who also is a geologist in the private sector has conflicts of
interests under specified circumstances.

You have indicated that the member performs soil borings
throughout the area, primarily in response to requests from
engineers, architects and surveyors.  On occasion, this geologist
is hired directly by the developer.  The average fee for a boring
is $100.  The boring provides data concerning the depth of water
and the nature of soil and materials encountered.  This data is
placed on subdivision maps and site plans, many of which are
ultimately reviewed by the town planning board in the course of
evaluating the SEQRA aspects of the project or in siting project
facilities.

You inquire whether it is a conflict of interests for this
individual to sit on the planning board in review of a
subdivision map or site plan containing data derived from borings
he prepared in his private capacity as a geologist.  Is it
necessary for this planning board member to recuse himself
concerning these applications?  You indicate that the town's
ethics code is silent regarding this subject.

State law prohibits a municipal officer or employee from
receiving or entering into any agreement for compensation for
services to be rendered in relation to any matter before any
municipal agency of which he is an officer, member of employee. 
General Municipal Law § 805-a(1)(c).  In rendering compensated
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services to do test borings, the results of which are
incorporated into subdivision maps and site plans presented to
the planning board for review and approval, we believe the
subject planning board member would be in violation of the above
provision.  The obvious purpose of section 805-a(1)(c) is to
prevent the conflict of interests that would result if a
municipal officer was placed in the position of reviewing an
application presented by him, or which he prepared in whole or in
part.

We conclude that a member of a town planning board may not
be compensated or enter into an agreement to be compensated for
the preparation of test borings, date from which would be 
incorporated into subdivision maps and site plans to be presented
to the planning board for review.  The statutory prohibition does
not allow recusal as an appropriate remedy.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  in Charge of Opinions


