
Opn. No. 96-25  

HIGHWAY LAW § 207; REAL PROPERTY LAW § 335. 

Under section 335(3) of the Real Property Law, the town and village assessor or board of assessors in 
every town and village wherein any property to be abandoned is situated must approve a certificate of 
abandonment filed with the county clerk. Approval is an exercise of discretion as to whether the 
standards and conditions for abandonment under Real Property Law § 335(3) have been met. It is not a 
mere ministerial act.  

August 6, 1996  

Andrew J. Levitt, Esq. Informal Opinion  
Assistant Town Attorney No. 96-25  
Town of Huntington  
100 Main Street  
Huntington, New York 11743-6991  

Dear Mr. Levitt:  

You have requested our opinion regarding the appropriate procedure for abandoning a paper street on a 
filed map. During a telephone conference and in a subsequent letter, you further defined your inquiry. 
You inquire as to what standards and conditions apply to abandon a paper street under section 335(3) of 
the Real Property Law and request that we define the role of any town officials involved in approval of 
the abandonment under that section. Further, you ask whether your town may enforce a fee schedule for 
such abandonments, and under what conditions section 205 of the Highway Law will apply.  

Section 335 of the Real Property Law governs the filing of maps and the abandonment of subdivisions 
in Suffolk County. It requires that an owner in that county of real property which is subdivided for the 
purpose of sale file a map of the subdivision in the county clerk's office. Real Property Law § 335(1). 
Section 335(3) allows an owner 1 to abandon a mapped subdivision once a minimum of two years has 
passed since the filing date. Id. , § 335(3). To do so, the owner must record a written certificate of 
abandonment in the office of the county clerk. Id. This certificate must (1) be duly executed and 
acknowledged; (2) contain a description of the property to be abandoned; (3) contain the complete title 
or name of the map; and (4) list the subdivision's file date and file number. Id.  

No opened or proposed street or any portion thereof may be abandoned unless each owner of a lot or 
interest in the subdivision consents to the abandonment through a duly executed instrument. These 
instruments must be recorded along with the certificate of abandonment. However, consent is not 
required if (1) the opened or proposed street to be abandoned is entirely within the bounds of the 
property to be abandoned, or (2) the opened or proposed street terminates in a dead-end within the 
bounds of the property to be abandoned. Id.  

Section 335(3) also permits an owner to abandon any streets or portions thereof without the consent of 
each person or corporation owning a lot or interest in the subdivision if: a minimum of twenty years has 
elapsed since the filing of the map and the streets are not opened or public highways, used by the public, 
or necessary for the use of owners, occupants, or any other persons having an interest in any part of the 
subdivision. Id.  

This process must be repeated for each filed map, if more than one exists. Id. Note also that the Suffolk 
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County Board of Supervisors is expressly exempted from the above requirements. Id. The county may 
abandon any subdivision or portion thereof owned or acquired through the sale of tax liens. To do so, 
the county board must simply execute and file a certificate of abandonment with the county clerk's 
office. Id.  

With regard to the role of town officials, section 335(3) states, in pertinent part:  

A copy of each certificate of abandonment must be filed with the assessor and/or board of 
assessors of each town and village wherein any portion of the property to be abandoned is 
situated, and the endorsement of approval by each such assessor and/or board of assessors 
must be endorsed on the original of each certificate presented to the county clerk for 
recording . An abstract of title to the property to be abandoned covering a period of at least 
twenty years last past, and a certificate of the county treasurer of Suffolk county to the 
effect that there are no unpaid tax liens against such property, must be submitted to the 
county clerk and be approved by him at the time the certificate of abandonment and 
cancellation is offered for recording. Said certificates and abstracts shall be filed in the 
county clerk's office, a suitable index shall be kept of the same, and notice thereof shall be 
endorsed by the recording officer upon the map therein referred to at the time of recording 
the certificate of abandonment. Where the endorsement of approval of the town or village 
assessor above referred to includes a recitation to the effect that the municipality has duly 
adopted an urban renewal plan pursuant to article fifteen of the general municipal law which 
plan provides for adequate street access to all properties within and adjacent to the planning 
area, and further that the property to be abandoned is subject to said plan, and its 
abandonment is required thereunder, the clerk shall accept and record the certificate of 
abandonment tendered therefor regardless of the area thereof, and notwithstanding that the 
property to be abandoned is a portion of an opened or proposed street for which the consent 
to the abandonment thereof required in this subdivision has not been obtained. Id. , § 335
(3). Emphasis added. 

Under section 335(3), the certificate of abandonment must reflect the endorsement of approval of each 
town and village assessor or board of assessors in any town and village where any portion of the 
property to be abandoned is located. In our view, the endorsement of approval is not a mere ministerial 
act. "Approval" implies knowledge and exercise of discretion based upon that knowledge. Sesto v 
Mielke , 28 Misc 2d 228, 230 (Sup Ct Suffolk Co 1961). The Legislature did not intend that the party 
seeking abandonment be the final arbiter as to whether statutory conditions have been met. Id. "To the 
contrary, it placed that responsibility with the assessor". Id. The courts will not interfere with the 
exercise of discretion conferred upon a public officer by law unless it is arbitrary, capricious, 
unreasonable, or illegal. Id. 

In Sesto , supra , 28 Misc 2d 228, the village assessor exercised discretion and refused to consent to a 
proposed abandonment. Twenty years had passed since the filing of the map and, therefore, under the 
statute the owners could abandon streets or any parts thereof without consent of the other owners of lots 
or interests in the subdivision provided that, among other conditions, the streets were not "necessary for 
the use of owners, occupants or any other persons having an interest in any part of the subdivision". The 
village assessor exercised discretion, finding that the proposed street was necessary for use by owners 
and others having an interest in the subdivision. Id. The village assessor found that a large proportion of 
village residents resided within the boundaries of the two subdivision maps and that the village had 
included the proposed street in its drainage and grade planning. Id. The petitioners did not prove that the 
assessor's refusal to approve the proposed abandonment was in any way an abuse of discretion. Id. 
Therefore, the court upheld an exercise of discretion by the village assessor, refusing to invalidate the 
assessor's finding that statutory conditions were not met. In answer to your question, the town and 
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village assessors may exercise their judgment as to whether or not the statutory conditions for an 
abandonment under section 335(3) have been met.  

Regarding your question about fees, section 335 states that "[t]he fee of the county clerk for such filing 
and indexing each certificate and abstract therewith shall be ten dollars and shall be paid by the party 
presenting them for filing". Therefore, the fee for abandonment is set by State law and is payable to the 
county clerk. No fee is authorized for town officials.  

With regard to your question concerning the applicability of Highway Law § 205, please see the 
opinions we have enclosed. Op Atty Gen (Inf) Nos. 94-15, 93-17, 86-71; 1980 Op Atty Gen (Inf) 102; 
1960 Op Atty Gen (Inf) 112; 1945 Op Atty Gen (Inf) 31.  

We conclude that under section 335(3) of the Real Property Law, the town and village assessor or board 
of assessors in each town and village wherein any property to be abandoned is situated must approve a 
certificate of abandonment filed with the county clerk. Approval is an exercise of discretion as to 
whether the standards and conditions for abandonment under Real Property Law § 335(3) have been 
met. It is not a mere ministerial act.  

The Attorney General renders formal opinions only to officers and departments of State government. 
This perforce is an informal and unofficial expression of the views of this office.  

Sincerely, 

JOSEPH CONWAY  
Assistant Attorney General 

1 "[T]he owner of such tract, or of any part thereof having an area equivalent to that of any two or more 
contiguous lots or an area of not less than one-half acre". Real Property Law § 335(3). 
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