
1We note that members of a board of education are public
officers in that their duties involve an exercise of the
sovereign power.  See, e.g., Op Atty Gen (Inf) No. 95-4.

EDUCATION LAW §§ 1980, 2001, 2003-2008, 2111, 2112; GENERAL
CONSTRUCTION LAW § 66(2); PUBLIC OFFICERS LAW § 31.

A school district officer may resign to a district meeting
of residents or by filing a written resignation with the district
superintendent of his supervisory district who must endorse his
approval and file the resignation with the district clerk. 
Alternatively, the officer may resign under Public Officers Law
§ 31.  
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Dear Ms. Purcell:

You have asked several questions regarding the proper
procedure by which members of boards of education can resign
their positions.  You advise that a member of the board of
education submitted a letter of resignation to the local school
superintendent.  The board of education voted to accept the
resignation.  You ask whether the resignation was made properly
and, if it was, whether it can be rescinded.

Education Law § 2111 states:

A school district officer may resign to
a district meeting.  Such officer shall also
be deemed to have resigned if he filed a
written resignation with the district
superintendent of his district and such
superintendent endorses thereon his approval
and files the same with the district clerk. 

We conclude that the board member1 did not meet the
requirements for an effective resignation under the first option
of section 2111.  "District meeting" as used in the Education Law
refers not to a meeting of the board of education, but to a
meeting of the inhabitants of a district to transact district
business.  See, e.g., Education Law § 2001 providing for the
first meeting of a district, §§ 2003-2008 providing for annual
and special district meetings, and § 2011 which states that when
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a district meeting is duly called, it shall be the duty of all
inhabitants qualified to vote to assemble at the appointed time
and place.  Accordingly, acceptance of the board member's
resignation by the board of education does not meet the
requirements of section 2111.

In our view, the board member also failed to make a valid
resignation under the second method set forth in section 2111
because the statutory reference to “district superintendent of
his district” means the district superintendent of the
supervisory district, and not the local superintendent.  In
Matter of Arctander, 2 Ed Dept Rept 313 (1962), the Commissioner
of Education concluded that section 2111 did not apply when a
school district had its own local superintendent of schools but
was not a member of a supervisory district, so that there was no
district superintendent of a supervisory district to receive a
resignation.  Thus, the Commissioner construed the statutory
language in issue to refer only to the superintendent of the
supervisory district.

Also, section 2110 establishes penalties for school district
officers who refuse to serve and provides that such officers may
avoid the penalties by resigning.  In that section, provision is
made for officers to resign to "the district superintendent of
the supervisory district" in which the officers reside.  It is
unlikely that the Legislature intended to designate two different
individuals with power to accept resignations by the same
officers in two consecutive sections of the Education Law.

In any event the filing of a written resignation with the
superintendent of the supervisory district must be followed by
compliance with the remaining statutory steps to effectuate a
resignation.  See, Matter of Schwarz, 64 St Dept Rept 156 (1941)
(resignation not effective when not endorsed or filed with clerk)
and Matter of Whitelock, 34 St Dept Rept (1925) (resignation not
effective when endorsed but not filed with clerk). 

Public Officers Law § 31, which specifies the person or body
to whom various public officers may tender a resignation,
provides an alternative procedure by which a school board member
may resign.  That section provides that an officer of any
municipal corporation, with certain exceptions not relevant here,
may resign to the clerk of the corporation.  Id., § 31(1)(h). 
"Municipal corporation" is defined in General Construction Law
§ 66(2) to include a school district.  Thus, by its own terms,
the Public Officers Law applies to resignations by school
district officers.  To the extent that 1959 Op Atty Gen (Inf) 189
indicates to the contrary, it is superseded.

In Matter of Verity, 28 Ed Dept Rept 171 (1988), the
Commissioner of Education concluded that the provisions of the
Public Officers Law govern a board member's attempt to rescind
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     2See, Matter of Arctander, 2 Ed Dept Rept 313 (1962) and
Matter of Rubin, 109 Misc 2d 113 (Sup Ct Queens Co 1981) where it
was decided that the Public Officers Law governs resignations
when section 2111, by its terms, does not apply.

her resignation.  In so holding, the Commissioner concluded that
the member's resignation was properly tendered to the district
clerk in accord with Public Officers Law § 31(1)(h) because
school board members are "public officers" and school districts
are municipal corporations.2

Therefore Public Officers Law § 31 provides an alternative
means of resignation.  You have not indicated, however, that the
school board member complied with its provisions.

We conclude, then, that the board member never made a valid
resignation.  Accordingly, discussion of rescission procedures is
unnecessary.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

SIOBHAN S. CRARY
Assistant Attorney General


