
NY CONST, ART VI, § 20(a), § 20(c); VILLAGE LAW §§  3-300(2)(a),
3-301(2)(a).

A person who resides in the county in which a village is
wholly or partially located may be made eligible to be appointed
to the position of acting village justice.  A village justice
need not be an attorney, but is required to undergo the course of
training required by the Legislature.  A village justice may
serve as his/her own clerk, but not as clerk for other justices.

May 19, 1998

Gustave J. De Traglia, Jr., Esq. Informal Opinion
Village Attorney   No.  98-18
Village of New Hartford
1425 Genesee Street  
Utica, New York 13501  

Dear Mr. De Traglia:

You have asked several questions regarding the eligibility
of an individual to serve as the acting village justice.  Under
section 3-301(2)(a) of the Village Law, if a village has only one
justice, it is required to establish the position of acting
village justice to serve when requested by the village justice or
when the justice is absent or unable to serve.  Any village may
establish the position by resolution or local law, subject to
permissive referendum.  Village Law § 3-301(2)(a).

Your first question is whether a person who is not a
resident of the village, but is a resident of the town in which
the village is located, may serve as acting village justice. 
Under section 3-300(2)(a) of the Village Law, the board of
trustees may provide that an appointed village officer may reside
in the county in which the village is wholly or partially
located.  Therefore, your village may enact a resolution
authorizing an acting village justice to reside in the county and
then appoint this candidate.  

Second, you have asked whether a non-lawyer is eligible for
appointment to the position of acting village justice.  Village
justices are not required to be admitted to practice law.  NY
Const, Art VI, § 20(a), (c).  Justices of village courts who are
not attorneys are required to undergo a course of training and
education prescribed by the Legislature.  Id., Art VI, § 20(c).
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Finally, you inquire whether a village court clerk may also
serve as acting village justice.  Previously, we have concluded
that a justice should not serve as court clerk for other
justices.  Op Atty Gen (Inf) No. 94-29 (copy enclosed).  The
position of clerk may be eliminated, however, and the justice may
perform his or her own clerical duties.  Id.

We conclude that a person who resides in the county in which
a village is wholly or partially located may be made eligible to
be appointed to the position of acting village justice.  A
village justice need not be an attorney, but is required to
undergo the course of training required by the Legislature.  A
village justice may serve as his/her own clerk, but not as clerk
for other justices.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  in Charge of Opinions

Enclosure


