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NY CONST, ART IX, §§ 1(h), 3(b); MUNICIPAL HOME RULE LAW §§10, 23, 24, 33, 34(4). 

A referendum must be authorized by State law. Some county charters include referendum provisions 
that were authorized by State law prior to enactment of the County Charter Law. The content of a county 
administrative code will determine whether it should be viewed as a part of the county charter for 
purposes of applying provisions of the County Charter Law.  

February 18, 1999  

Dear Mr. Cohen:  

You have raised two questions relating to counties with a charter form of government. First, you 
have requested our opinion whether a county charter can include additional referendum requirements 
beyond those currently authorized by Article 4 of the Municipal Home Rule Law, referred to as the 
County Charter Law. 

It has long been established that a municipality may conduct a referendum only if authorized by 
State law. OpAttyGen (Inf) No. 90-24; 1985 Op Atty Gen (Inf) 57; 1981 OpAttyGen (Inf) 154. 
Government by representation is the general rule and direct action by the people must be authorized 
specifically by State law. Ibid.; Matter of McCabe v Voorhis, 243 NY 401 (1926); Mills v Sweeney, 219 
NY 213 (1916). For example, certain local laws are subject to either a mandatory referendum or 
referendum on petition under sections 23 and 24 of the Municipal Home Rule Law. An amendment of a 
county charter which abolishes or creates an elective office; changes the voting or veto power or method 
of removing an elective county officer during his or her term of office; abolishes, curtails or transfers to 
another county officer any power of an elective county officer; or changes the form or composition of 
the county legislative body is subject to a permissive referendum. NY Const, Art IX, § 1(h)(2). This 
provision is implemented by section 34(4) of the Municipal Home Rule Law, which defines the 
procedure for conducting the permissive referendum. Section 34(4) is part of Article 4 of the Municipal 
Home Rule Law, known as the County Charter Law. The County Charter Law establishes a procedure 
for local enactment of county charters. This authorization by the State Legislature is required by New 
York Constitution, Article IX, § 1(h). 

Therefore, referendum requirements must be authorized by State law. The County Charter Law 
contains specific referendum requirements. 

Some county charter referendum provisions, however, derive from other sources and are different 
from those in the County Charter Law. A provision of a county’s charter authorizing a referendum may 
have been authorized by a prior version of the State Constitution or prior State law. The current home 
rule article of the Constitution, which mandates that the Legislature empower counties to adopt county 
charters (NY Const, Art IX, §1[h]), includes a savings clause which preserves pre-existing valid 
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provisions of acts of the State Legislature and of local legislation and provides that they remain in force 
until repealed, amended or superseded. NY Const, Art IX, § 3(b). The savings clause preserves validly 
adopted charter provisions which remained in force when the current savings clause was enacted. See, 
OpAttyGen (Inf) No. 99-4, which relates to a provision of the Nassau County Charter derived from a 
prior constitutional provision and saved by subsequent provisions of the Constitution up to and 
including current Article IX. Therefore, in answer to your question, a referendum must be authorized by 
State law. Some county charters include referendum provisions that were authorized by State law prior 
to enactment of the County Charter Law and have been preserved by Article IX of the State 
Constitution. 

Your second question is whether the referendum requirements of section 34(4) of the Municipal 
Home Rule Law apply to a county administrative code. As discussed above, section 34(4) is part of the 
County Charter Law and implements referendum requirements set forth in the Constitution for 
amending a county charter. Determination of whether section 34(4) applies to an administrative code 
will depend upon the content of the code. If the code contains provisions falling within the definition by 
State law of a county charter, section 34(4) will apply. Under section 33 of the Municipal Home Rule 
Law, a county charter 

shall set forth the structure of the county government and the manner in which it is to 
function. Such charter may provide for the appointment of any county officers or their 
selection by any method of nomination and election, provided that there shall be an elective 
board of supervisors, the members of which shall be deemed county officers, which shall 
determine county policies and exercise such other functions as may be assigned to it. 
Municipal Home Rule Law § 33(2).  

The County Charter Law goes on to delineate other provisions that must be included in a county charter. 
Id., § 33(3). Therefore, if an administrative code, under the County Charter Law, by its provisions is a 
charter, provisions of State law and the Constitution applicable to charters, including the referendum 
provisions of section 34(4), will apply to the code. 

On the other hand, an administrative code could constitute a compilation of local laws passed by 
the county legislative body under section 10 of the Municipal Home Rule Law, which do not relate to 
the structure and function of county government. These local laws might include, for example, 
regulations to protect the health and safety of persons and property in the county and other subjects 
authorized by the considerable delegation of local law power under section 10 of the Municipal Home 
Rule Law. The referendum requirements applicable to local laws (Municipal Home Rule Law §§23, 24) 
would apply to these local laws rather than referendum requirements established under the County 
Charter Law. 

We conclude that the content of a county administrative code will determine whether it should be 
viewed as a part of the county charter for purposes of applying provisions of the County Charter Law. 
Provisions of county charters validly enacted under prior provisions of law may include different 
referendum requirements from those in the current County Charter Law and additional referendum 
requirements. 

The Attorney General renders formal opinions only to officers and departments of State 
government. This perforce is an informal and unofficial expression of the views of this office. 

Very truly yours, 



JAMES D. COLE 
Assistant Attorney General 

in Charge of Opinions 
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