
EXECUTIVE LAW § 215; PUBLIC HEALTH LAW § 14; PUBLIC OFFICERS LAW
§ 17.

Physicians who perform services for the Division of State
Police pursuant to Executive Law § 215 are not eligible for
defense and indemnification under the provisions of Public
Officers Law § 17.  There currently is no statutory provision
comparable to Public Health Law § 14 that would bring these
physicians within the coverage of section 17.  

March 12, 1998

Hon. James W. McMahon Formal Opinion
Superintendent   No. 98-F2
New York State Police
State Campus, Bldg 22
Albany, NY 12226-2252

Dear Superintendent McMahon:

You have asked whether physicians who perform various
services for the Division are eligible for defense and
indemnification under Public Officers Law § 17.  The request
submitted by your counsel and subsequent telephone conversations
with your staff indicate that you have a Division Physician and a
number of other physicians performing a variety of tasks.  You
state that many, but not all, of the subsidiary physicians who
perform services for the Division have been appointed Assistant
Division Physicians under Executive Law § 215.  That provision
states in part:

The superintendent may also appoint a
division physician who shall be the medical
consultant and chief medical examiner of the
New York state police, and assistant division
physicians each of whom shall be an assistant
medical consultant and assistant chief
medical examiner of the New York state
police.

You have stated that the services the doctors provide
include examining candidates prior to appointment to the position
of trooper, examining current members to determine their fitness
to return to duty after illness or injury, and reviewing medical
records provided by treating physicians to advise the Division
concerning a member's medical status.
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You also have advised us that all of the services performed
by the Assistant Division Physicians and other doctors are
overseen by the Division Physician, who reviews each medical 
determination made.  Some of the physicians provide services to
the Division on a recurring basis, for example by conducting
candidate physicals at regular intervals, and others provide
services as needed.  The Division Physician, the physicians who
are appointed Assistant Division Physician and those who serve
without formal appointment are not paid a salary by the Division. 
All are compensated on either an hourly or per service basis. 
All of the physicians, including the Division Physician, are paid
by State voucher and the Division does not withhold taxes, deduct
pension contributions or provide workers' compensation coverage
for them.

Section 17 of the Public Officers Law provides in certain
circumstances for defense and indemnification of an “employee”,
which in part is defined to mean “any person holding a position
by election, appointment or employment in the service of the
state . . . but shall not include an independent contractor”.  In
a prior opinion concerning a similar situation, we concluded that
health care professionals serving as consultants to the
Department of Health were independent contractors.  Op Atty Gen
No. 97-F1.  The consultants advised the Department whether
particular requested services fell within the scope of Medicaid
benefits and were appropriate based on the diagnosis of the
patient.  Some of them provided services on a set schedule while
others provided services only upon request.  The consultants were
paid on an hourly basis by voucher, and no deductions were made
for withholding taxes, fringe benefits or retirement
contributions.  Moreover, the consultants provided independent
opinions about the appropriateness of proposed treatments and
therefore were not subject to the direct control of the
Department.  

We concluded, based upon all of these factors, that the
consultants were independent contractors.  We went on to note
that the consultants could, however, be eligible for defense and
indemnification if they fell within the provisions of Public
Health Law § 14, which expressly applies Public Officers Law § 17
to specified health care professionals who render treatment or
consultation at the request of the Department.  By statute, these
independent contractors were covered.

In 1977 Op Atty Gen 47, we concluded that experts employed
by the Education Department in disciplinary proceedings were
independent contractors because they were retained and paid as
needed on a per diem basis, were not included in the payroll but
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were paid by voucher, and were not granted fringe benefits or
workers' compensation coverage.  Similarly, we found consultants
hired by the Education Department to assist in the review of
doctoral program curricula to be independent contractors because
they were not on the payroll and were paid on a fee for service
basis.  1988 Op Atty Gen 22.  

Underlying all of these opinions is the concept that an
employee works under the supervision and control of an employer
who directs the manner in which the employee's work shall be
done.  See, 1979 Op Atty Gen 57.  When there is no direct control
over the manner in which work is performed, the worker is
classified as a consultant or independent contractor.

We conclude that, like the consultants for the Health
Department and Education Department discussed above, the
physicians who render services to the Division are independent
contractors.  The character of their relationship to the Division
is not altered by the fact that some of them are given a
statutory title.  Indeed, the statute identifies them as
consultants.  Executive Law § 215.  The physicians are paid by
voucher on a per-service or hourly fee basis and are not on
salary.  The Division makes no arrangement for withholding taxes,
fringe benefits, pension contributions or workers' compensation
coverage.  The physicians make medical judgments about the
condition of candidates and members of the Division.  The
Division Physician makes the ultimate medical determination in
every case.  The Division relies upon the physicians' medical
judgments and does not directly control the manner in which they
perform their tasks.

We conclude that physicians who perform services for the
Division of State Police, including the Division Physician,
Assistant Division Physicians and those who have no statutory
title, are not eligible for defense and indemnification under the
provisions of Public Officers Law § 17.  We also note that there
currently is no statutory provision comparable to Public Health
Law § 14 that would bring these physicians within the coverage of
section 17.  You may wish to consider seeking such legislation.

Very truly yours,

DENNIS C. VACCO
Attorney General


