
NY CONST, ART VI, § 20(a); ART XIII, § 1; ELECTION LAW § 6-122;
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CH 511.

A person may serve as justice of the Supreme Court if he or
she meets constitutional or statutory qualifications within 30
days of commencement of the term of office and timely files his
or her oath of office.

April 28, 1998

Hon. Jonathan Lippman Formal Opinion
Chief Administrative Judge   No. 98-F6
Unified Court System
25 Beaver Street
New York, NY 10004

Dear Judge Lippman:

This responds to your counsel's recent opinion request
regarding eligibility requirements for the office of justice of
the Supreme Court.  New York Constitution, Art VI, § 20(a)
provides that a person may not assume “the office of . . .
justice of the supreme court . . . unless he has been admitted to
practice law in this state at least ten years.”  Honorable Joseph
M. Sise, County Court Judge of Montgomery County, wishes to be a
candidate for Supreme Court justice in the November, 1998
election.  Judge Sise was admitted to the practice of law on
January 24, 1989 and, therefore, if elected will meet the ten-
year admission requirement on January 24, 1999.  Your counsel has
requested our opinion whether Judge Sise legally can assume the
office of justice of the Supreme Court if he is elected and files
his oath of office between the 24th and 30th day following the
commencement of his term on January 1, 1999.

In our view, Judge Sise legally may be a candidate for the
office of justice of the Supreme Court and, if elected, legally
may assume that office.  Judiciary Law § 140-a provides that no
person may serve as justice of the Supreme Court “unless he or
she has been admitted to practice law in the state of New York
for at least ten years as of the date he or she commences the
duties of office.”  This provision was added by Chapter 511 of
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1Prior section 6-122 of the Election Law provided that a
public officer had to meet constitutional or statutory
qualifications at the time of commencement of his or her term of
office.  

the Laws of 1993.  Chapter 511 also amended section 6-122 of the
Election Law to provide that a person may not be designated or
nominated to judicial office “who will not meet . . .
[constitutional or statutory qualifications for the office]
within thirty days of the commencement of the term of such
office.”  The legislative history of Chapter 511 indicates that
the purpose of these amendments was to remove a discrepancy that
would have disqualified many persons seeking judicial offices. 
Bill Jacket, L 1993, Ch 511, July 7, 1993 letter to the Counsel
to the Governor from Hon. Angelo Del Toro, Member of the
Assembly.  Beginning in 1983, persons passing the bar examination
were not admitted until January of the following year.  Id. 
Specifically, in 1983 candidates passing the July, 1983 bar
examination were not admitted until January, 1984 and, therefore,
would have had to wait eleven years under prior statutory
authority to be eligible for certain judgeships, including
justice of the Supreme Court.  Id.  The amendments to the
Judiciary Law and Election Law were designed to overcome this
problem.1  These amendments are consistent with Article VI,
§ 20(a) of the Constitution.

Before public officers, including justices of the Supreme
Court, undertake the duties of their offices they must take the
required oath of office.  NY Const, Art XIII, § 1.  The oath for
an elective officer must be filed within thirty days of
commencement of his or her term of office.  Public Officers Law
§ 30(1)(h).  Therefore, if Judge Sise is elected and files his
oath of office between the 24th and 30th day of January, 1999, he
will meet all legal requirements for candidacy and to hold the
office of Supreme Court justice.

Very truly yours,

DENNIS C. VACCO
Attorney General


