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A village police chief who is not certified as a police officer
by the Municipal Police Training Council may not lawfully carry a
firearm without a license.  The police chief may, however, wear a
uniform and badge that properly identify him as police chief.

February 3, 2003

John T. Ellis II, Esq. Informal Opinion
Counsel   No. 2003-1
Village of Tupper Lake
44 Park Street
Tupper Lake, New York 12986-1617

Dear Mr. Ellis:

You have asked whether the Chief of Police of the Village of
Tupper Lake is permitted to carry a handgun and to wear a uniform
and badge although he is not currently certified by the Municipal
Police Training Council as having met fitness and training
requirements set by statute for police officers.

We conclude, in accord with a prior opinion of this office,
that the Police Chief may not carry a handgun under these
circumstances without obtaining a personal license for such
weapon.  However, we have not identified any state law or
regulation that prohibits the Chief from wearing a uniform and
badge that properly identify him as police chief.

Under state law, the Municipal Police Training Council
(“MPTC”) is responsible for promulgating rules regarding physical
fitness and training requirements for police officers.  See
Executive Law § 840(1), (2).  To qualify for appointment to the
police force of a municipal government, a police officer must
complete an approved municipal police basic training program and
become certified by the MPTC.  General Municipal Law § 209-
q(1)(a); see also Civil Service Law § 58(1)(a), (c) (setting age
requirements and requiring satisfaction of MPTC’s physical
fitness and training requirements for civil service appointment
as police officer).  Such certification remains valid during the
police officer’s continuous service as a police officer and for
up to four years after an interruption in service.  See id.
§ 209-q(1)(b).  Police chiefs and other supervisory personnel are
expressly excluded from these fitness and training requirements. 
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See Civil Service Law § 58(3); Executive Law § 835(7); General
Municipal Law § 209-q(2)(a).

You report that the Chief of Police was hired by the Village
of Tupper Lake on January 4, 1999, five years after his
retirement from duty in law enforcement with the City of
Watertown.  Consequently, because he experienced an interruption
in service greater than four years, his prior certification is no
longer valid.  You have also indicated that the Police Chief has
not obtained re-certification since his appointment with your
Village.

As you are aware, we have previously considered the issue
whether a police chief who has not met the fitness and training
requirements for police officers is entitled to carry a handgun.
Op. Atty. Gen. No. 85-F12.  In that opinion, we reasoned that
because police chiefs are exempt from the age, height, weight,
physical fitness and training requirements of Civil Service Law 
§ 58, Executive Law § 835 and General Municipal Law § 209-q, the
Legislature did not intend to include such civilian supervisors
within the definition of “sworn officer” for purposes of the
Criminal Procedure Law.  Id.  We therefore concluded that the
enumeration of duties and powers of police officers set forth in
the Criminal Procedure Law, including the exemption from
licensing requirements for handgun possession and the power to
execute arrest and search warrants, make arrests without a
warrant and use physical or deadly force in making an arrest when
necessary, did not apply to police chiefs and other supervisory
personnel who did not meet the physical fitness and training
requirements applicable to police officers.  Id.  As we stated:

We do not believe that it was the
Legislature’s intent that supervisors,
untrained and unqualified as police officers,
carry weapons without licensure and exercise
the law enforcement powers of police
officers.  Obviously, the required training,
physical, fitness and other requirements for
police officers are to ensure that their
important public safety functions are
performed responsibly.  Through the
exemptions in the Civil Service Law,
Executive Law and General Municipal Law, we
believe the Legislature intended to permit
skilled administrators to hold supervisory
posts in municipal police departments, even
though they may be ineligible or have not
qualified for status as police officers.
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1 In contrast, the uniforms and badges of certain other law
enforcement officers and private security personnel are subject
to state regulation.  See, e.g.,  General Business Law § 80
(badge and insignia of licensed watch, security guard and patrol
agency personnel); 9 N.Y.C.R.R. 495.1 (official insignia of
state, county and city civil defense agencies); 21 N.Y.C.R.R.
5.12, 5.13 (badges and uniforms for port watchman licensed by
Waterfront Commission of New York Harbor).  

2 Criminal impersonation in the first degree includes the
additional element that the wearer commit or attempt to commit a
felony while pretending to be a police officer.  Penal Law
§ 190.26.  

Id.  Thus, under the reasoning of our earlier opinion, the Chief
of Police may not lawfully carry a firearm without a license if
he is not certified as a police officer by the MPTC.

There is nothing, however, that prohibits the Chief of
Police, as a member of the village police department, from
wearing a uniform and a badge.  No state laws or regulations
govern the uniforms or identification materials worn by local law
enforcement officers.1  Rather, the only state-wide public policy
concerning police uniforms is found in the provisions of the
Penal Law defining the crimes of impersonation of a police
officer and unauthorized sale of a police uniform.  See Penal Law
§§ 190.25, 190.26, 190.27.  Under Penal Law § 190.26 (criminal
impersonation in the second degree) it is illegal for an
unauthorized person to wear a police uniform or wear or display
an official police badge with the intent to induce another person
to submit to or act in reliance upon such pretended authority.2 
It is also unlawful for any person to sell a police uniform to
someone who is not authorized by a police department to purchase
it.  Penal Law § 190.27.  This law was designed to thwart persons
seeking to use such uniforms to impersonate police officers.  See
William C. Donnino, Practice Commentary to Penal Law § 190.27
(McKinney’s 1998). Thus, it is clear that the police chief may
not wear the uniform or badge in order to exercise greater
authority than is provided under the law for his level of fitness
and training.  Inasmuch as the chief (unless certified as a sworn
officer) is not authorized to execute warrants, effectuate
warrantless arrests, or exercise other powers of a sworn officer,
the uniform or badge will not give him such authority.  A uniform
and a badge simply provide a means to identify the wearer as a
member of a police department.
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We therefore conclude that because there is no requirement
that only department members who are certified sworn police
officers be permitted to wear uniforms or other identifying
insignia, the Tupper Lake Police Department can allow the Chief
of Police to wear the uniform and badge of the department.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of state government.  This perforce is
an informal opinion and unofficial expression of the views of
this office.

Very truly yours,

LAURA ETLINGER
Assistant Solicitor General
  In Charge of Opinions

By:_____________________________
   MARLENE O. TUCZINSKI
Assistant Solicitor General


