
MILITARY LAW §§ 242, 243.

Voluntary attendance at the funerals of retired military
personnel or veterans by an employee of a school district who is
a non-active military reservist does not constitute "ordered
military duty" within the meaning of Military Law § 242 or the
performance of "military duty" within the meaning of section 243.
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Dear Mr. Trapp:

In your capacity as counsel for the Tonawanda City School
District, you have requested an opinion regarding Military Law
§§ 242 and 243.  An employee of the school district who is a
member of the naval reserve on non-active status has been
volunteering to attend the funerals of retired military personnel
and veterans.  Your question is whether the employee’s voluntary
attendance at such funerals constitutes “military duty,” making
him eligible for leaves of absence under Military Law §§ 242 or
243.  For the reasons below, we believe that it does not.

Analysis

A. Military Law § 242

Military Law § 242(2) provides as follows:

Every public officer or employee shall be entitled to
absent himself and shall be deemed to have a leave of
absence from his duties or services as such public
officer or employee while engaged in the performance of
ordered military duty and while going to and returning
from such duty.

Every public officer or employee is entitled to be paid his
salary or other compensation for periods of absence while engaged
in the performance of “ordered military duty.”  Military Law
§ 242(5).
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Military Law § 242(1)(b) defines “ordered military duty,” in
pertinent part, as follows:

Any military duty performed in the service of the state
or of the United States, including but not limited to
attendance at any service school or schools conducted
by the armed forces of the United States, by a public
officer or employee as a member of any force of the
organized militia or of any reserve force or reserve
component of the armed forces of the United States,
pursuant to orders issued by competent state or federal
authority, with or without the consent of such public
officer or employee.

(Emphasis added). 

“Ordered military duty,” therefore, presupposes orders
issued by competent state or federal authority.  We conclude that
the voluntary attendance at the funerals of retired military
personnel and veterans by a public employee does not fall within
the provisions of section 242 because it is not military duty
performed pursuant to orders issued by competent state or federal
authority.

B. Military Law § 243

Military Law § 243 provides that certain public officers or
employees, including employees of school districts, are entitled
to unpaid leaves of absence from their positions while engaged in
the performance of military duty and reinstatement to their
positions upon their return.  While the definition of “military
duty” in section 243 includes military reservists mobilized under
specific federal laws not applicable here, it specifically
excludes “temporary and intermittent gratuitous service in any
reserve or auxiliary force.”  Military Law § 243(1)(b). 
Moreover, section 243 was intended to protect public employees
who left their public employment temporarily in response to
national need or in order to comply with draft laws, but who
intended to return to their careers upon release from military
duties.  Wulff v. Teachers’ Retirement Board of City of New York,
27 A.D.2d 929, 930 (1st Dep’t 1967), aff’d, 21 N.Y.2d 802 (1967).

In the circumstances that you describe, the employee is not
a mobilized reservist; nor is he requesting a leave of absence to
respond to a national need or to comply with draft laws.    
Accordingly, we conclude that voluntary attendance at military
funerals by a non-active military reservist does not fall within
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the definition of “military duty” and thus does not entitle the
employee to an unpaid leave of absence under Military Law § 243.

Conclusion

In conclusion, therefore, we are of the opinion that
voluntary attendance at funerals of retired military personnel or
veterans by an employee of the school district who is a non-
active military reservist does not constitute “ordered military
duty” within the meaning of Military Law § 242 or the performance
of “military duty” within the meaning of section 243.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of the State government.  This perforce
is an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
  In Charge of Opinions

 By: ______________________________
     WILLIAM E. STORRS
Assistant Solicitor General


