CRIMINAL PROCEDURE LAW §§ 1.20, 2.10; VEHICLE AND TRAFFIC LAW
§s 101, 132-a, 375; VILLAGE LAW ART. 8, §S 8-800, 8-802; L. 1981,
CH. 789.

Village constables may not operate vehicles with sirens or
red and white flashing lights.

February 11, 2005

Michael J. Bolender Informal Opinion
Village Attorney No. 2005-6
Village of Brocton

42 South Erie Street

P.O. Box 154

Mayville, New York 14757-0154

Dear Mr. Bolender:

You have requested an opinion regarding whether police
constables in the Village of Brocton may use sirens or red and
white flashing lights on the vehicles owned by the Village and
used by its constables. You have indicated that the Village has
created by local law the position of Village Constable, deemed a
“peace officer” under state and local law.' For the reasons
discussed below, we are of the opinion that village constables
may not operate vehicles with sirens or red and white flashing
lights.

Vehicle and Traffic Law § 375 regulates the equipment -
e.g., brakes, steering mechanisms, windows - included on
vehicles. Subsection 26 prohibits the use of a “gong or siren
whistle” on any vehicle other than an “authorized emergency
vehicle.” Vehicle and Traffic Law § 375(26). Similarly,
subsection 41 permits the affixation of one or more red or
combination red and white lights only on an “authorized emergency
vehicle.” Id. § 375(41) (2).

An authorized emergency vehicle is defined as including a
“police vehicle.” Id. § 101. A “police wvehicle” is defined, in
relevant part, as “[e]very vehicle owned by the state, a public
authority, a county, town, city or village, and operated by the
police department or law enforcement agency of such governmental

! Criminal Procedure Law § 2.10(1) grants village constables
the status of “peace officer,” except as inconsistent with local
law.



unit or by a constable or police constable of a town when acting
pursuant to his special duties.” Id. § 132-a. We consider below
whether a vehicle operated by a village constable could be
considered a “police vehicle” either as a vehicle operated by
constable or police constable of a town” or by the “police
department or law enforcement agency” of the village.
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With regard to the first question, at issue is whether the
phrase “of a town” modifies “police constable” alone, or modifies
the phrase “a constable or police constable of a town” in its
entirety. Adopting the first interpretation would mean that a
vehicle operated by any constable, regardless of the status of
the locality he or she serves, would be treated as an authorized
emergency vehicle. That construction, however, would render the
remainder of the phrase meaningless, since town police constables
are included within the broader category of constables. Vehicle
and Traffic Law § 132-a. This conclusion is confirmed by the
legislative history of this provision, as discussed further
below.

As you noted in your letter, we have previously opined that
town constables may not affix a red light or use a siren on a
motor vehicle. See Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 81-26; 1976 Op.
Att’y Gen. (Inf.) 175. After we issued the 1981 opinion, an
amendment to the provision of the Vehicle and Traffic Law became
effective and added vehicles operated by constables to the
definition of “police vehicle.” See Act of July 27, 1981, ch.
789, 1981 McKinney’s N.Y. Laws 1587. 1In fact, the legislation
appears to have been proposed in recognition of our prior
opinions on this topic. See Memorandum on Bill before the
Governor, at 3, reprinted in Bill Jacket for ch. 789 (1981)
(“Under the present law, a town-owned vehicle to be operated by a
constable may not have affixed thereto the emergency police
lights.”) (citing 1976 Op. Att’'y Gen. (Inf.) 175). The
legislative history to the amendment makes clear that the
amendment was intended to include only those vehicles operated by
town constables specifically. See, e.g., id. at 1 (“The purpose
of this bill is to authorize a town to equip a town-owned vehicle
with red emergency lights for operation by a town constable when
acting pursuant to his special duties.”); see also Letter from
Senator Charles D. Cook to John G. McGoldrick, Counsel to the
Governor (June 30, 1981), reprinted in Bill Jacket for ch. 789
(1981) (“This bill provides that cars owned by municipalities and
operated by town constables may display a red light in pursuit of
their duties.”). We therefore believe that the Legislature did
not intend this language to be read as including within the
definition of “police vehicle” vehicles operated by village
constables but only those vehicles operated by town constables.




With regard to the second question, we do not believe that
vehicles operated by village constables can be considered
vehicles “operated by the police department or law enforcement
agency of such governmental unit” and thus constitute “police
vehicles.” Clearly, the village constables do not constitute a
“police department.” See Village Law §§ 8-800 (authority of
village to establish police department), 8-802 (granting village
police officers the powers of “constables in towns”); Criminal
Procedure Law § 2.10 (village and town constables as “peace
officers,” as distinct from “police officers,” defined in
Criminal Procedure Law § 1.20(34)); cf. People v. Ellman,

135 Misc. 2d 1010, 1018 (N.Y. City Ct. 1987) (peace officers are
not members of or accountable to a police force or department).

Furthermore, because Article 8 of the Village Law provides
the only authority for organizing village law enforcement
officers into a unit - that is, a police department - we believe
that the village constables do not constitute a “law enforcement
agency” within the meaning of Vehicle and Traffic Law § 132-a.
See 1980 Op. Att’y Gen. (Inf.) 248 (town constables do not
constitute nor are they part of “law enforcement agency” within
meaning of Vehicle and Traffic Law § 132-a); see also Op. Att'y
Gen. (Inf.) No. 81-26 (no statutory authority to organize town
constables into law enforcement agencies or police departments).

For the reasons discussed above, we are of the opinion that
vehicles operated by village constables are not “police
vehicles,” and consequently are not “authorized emergency
vehicles” permitted to have affixed to them red and white
flashing lights or sirens.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions
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