
1 Although the School District encompasses both the Village
of Pelham Manor and the neighboring Village of Pelham, your
letters indicate that the school building and the property on
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Dear Mr. Praga and Mr. Schwarzfeld:

As attorneys for the Pelham Union Free School District (“the
School District”) and the Village of Pelham Manor (“the
Village”), you have asked whether Vehicle and Traffic Law (“VTL”)
§ 1640(a)(22), which authorizes cities and villages to enact
regulations setting aside parking spaces on public highways “in
designated areas reserved for public business at or adjacent to a
government facility,” is limited in its application to those
highways that touch the property on which the government facility
is located.  The Village of Pelham Manor has also raised several
questions relating to the exercise of its discretion under this
statute.

Your questions stem from a request of the School District to
the Village of Pelham Manor to set aside parking on specified
streets in the Village for the use of employees who work in the
School District’s high school/middle school building.  According
to your letters, the streets on which the School District has
requested that the Village of Pelham Manor set aside parking are
located near the property on which the school building is
located, but do not border the school property.1
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which it is located are wholly within the Village of Pelham.  One
of the streets bordering the school property, while lying in the
Village of Pelham, forms the boundary between the two villages. 
Thus, none of the streets bordering the school property are in
the Village of Pelham Manor.  We understand that the School
District has also requested that the Village of Pelham set aside
parking for school district employees on specified streets in
that village.

For the reasons that follow, we conclude that the statutory
authorization was intended to allow the setting aside of on-
street parking in those areas located closest to the facility,
which will generally be those areas on bordering highways that
abut or are directly across from the facility, or that extend a
reasonable distance from these areas.  Thus, areas on highways
that do not border the facility are unlikely to be considered
“adjacent” within the meaning of this statute.  With respect to a
village or city’s exercise of its discretion in setting aside
parking for the users of a building that belongs to another
government entity, we conclude that the city or village may
reasonably require that entity to demonstrate the facts necessary
for the legislative body of the city or village to determine
whether the requested parking regulations are reasonable,
including whether the designated parking areas are “at or
adjacent to” the government facility.

STATUTORY BACKGROUND

VTL § 1640(a)(22) delegates to cities and villages the power
to regulate the use of highways within their boundaries and in
particular to “[p]rohibit or regulate the stopping, standing and
parking of vehicles in designated areas reserved for public
business at or adjacent to a government facility.”  We have
previously concluded that this provision permits a village to
enact regulations setting aside parking spaces on highways in the
village adjacent to a public school for use by employees of the
school, as long as such restrictions are reasonable and
rationally related to a legitimate public purpose.  Op. Att’y
Gen. (Inf.) No. 2005-15.

You have asked whether the reference to “adjacent” in this
statute refers to only highways that touch the property on which
the government facility is located, or also may include highways
that are near, but do not border the property.  While you have
framed the question in terms of the adjacency of the highway, we
note that the terms “at or adjacent to a government facility” in
section 1640(a)(22) modify the words “designated areas reserved
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for public business.”  Thus, as explained below, the statute does
not describe the authorization in terms of highways that are
adjacent to the government facility, but more narrowly requires
that the regulated parking areas be “at or adjacent” to the
government facility.

ANALYSIS

There are no reported decisions construing the scope of the
authority granted by VTL § 1640(a)(22), and nothing in the
legislative history of this provision specifically addresses the
meaning of the phrase “at or adjacent to.”  By its terms, the
statute authorizes the setting aside of parking areas that are
“at” or “adjacent” to a government facility.  The Legislature’s
use of the terms “at” and “adjacent to” in the disjunctive
indicates that each term was intended to have a separate meaning
in the statute.  See, e.g., Leader v. Maroney, Ponzini & Spencer,
97 N.Y.2d 95, 104 (2001) (relying on fact that statute authorized
two separate standards joined by the word “or” to reject
interpretation that would define each standard by same criteria
because it would render one standard superfluous); Statutes §
231, 1 McKinney’s Cons. Laws of N.Y. at 388 (1971) (each word in
a statute should be given meaning and effect and words should not
be rejected as superfluous when it is reasonable to give each
word a distinct and separate meaning).  The reference to
designated parking areas “at” the government facility is
reasonably understood to refer to areas of the bordering highways
that are directly in front of, on the sides of or behind the
facility.  Thus, the language of the statute indicates that
“adjacent to” was intended to refer to other areas of on-street
parking.

As you recognize, the term “adjacent” is ambiguous – 
it can be used in a narrow sense to mean next to, touching or
abutting, or in other contexts it may mean located near or close
to, without necessarily touching.  See Ballentine’s Law
Dictionary 30 (3d ed. 1969) (defining “adjacent” as near or close
to, but sometimes meaning touching or contiguous); Black’s Law
Dictionary 44 (8th ed. 2004) (near or close to, not necessarily
touching).  Courts look to the context and purpose of a statute
to ascertain the intended meaning of “adjacent” in a particular
statute.  See, e.g., United States v. St. Anthony R.R. Co., 192
U.S. 524, 530-31 (1904); Ranke v. State, 206 Misc. 569, 573-74
(Ct. Claims 1954), aff’d without opn. 285 A.D. 1113 (4th Dep’t
1955).  Further, because “adjacent” is an imprecise and relative
term, it does not connote a specific distance; the determination
of whether two objects are adjacent will often depend on the
particular facts to which the statute is being applied.  See
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United States v. St. Anthony R.R., 192 U.S. at 530, 537 (“As the
word is frequently uncertain and relative as to its meaning,
. . . it must be defined with reference to the context, at least
to some extent.”).

Consistent with the statutory purpose of section
1640(a)(22), the designated parking areas must be near enough to
provide the users convenient access to the government facility. 
See Memorandum of Senate Sponsor, reprinted in Bill Jacket to ch.
663 (1996), at 5 (the historic practice of designating on-street
parking spaces was used by cities and villages “to allow public
officials to reach their destinations quickly”).  Additionally,
the fact that this statutory authorization can be viewed as an
exception to the statutory and common law principle that the
right to use of the highways rests with the general public, not
with adjacent proprietors or local residents, Op. Att’y Gen.
(Inf.) No. 2005-15; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 97-33, weighs in
favor of a narrow construction.  See generally Statutes § 311, 1
McKinney’s Cons. Laws of N.Y. at 473 (1971) (“A statute which
infringes on common right is strictly construed.”). 

A narrower rather than expansive interpretation of
“adjacent” is also consistent with the Legislature’s use of the
term “adjacent” elsewhere in the VTL.  Where the term “adjacent”
is used elsewhere in the VTL to refer to the relationship between
a highway (or portion of a highway) and another object, the term
generally refers to an object that adjoins or is next to the
highway.  See, e.g., VTL § 144 (defining sidewalk as the portion
of a street between the curb and adjacent property lines); id. §
1156(a) (where sidewalks are provided, pedestrians are prohibited
from walking along an adjacent roadway); id. § 1160(e) (where
more than one lane is designated for left turns, directing that
u-turns should be made from the lane adjacent to the center
line); id. § 1180(c) (enforcement provision for the lower speed
limits that are permitted on highways adjacent to a school).

In light of these factors, we believe the reference to
designated parking areas “at or adjacent to” the government
facility is properly limited to those on-street parking areas
closest to the facility.  Limiting the statutory authorization to
the on-street parking areas closest to the facility provides a
narrow interpretation that accords with the statute’s context and
purpose: The areas closest to the facility will provide the most
convenient access to the facility and, because these parking
spaces are likely to be used for access to the facility in the
absence of restricted parking, limiting the statute in this way
helps to curtail any infringement on the free use of the highways
permitted by this provision.  The areas closest to the facility
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will generally include those portions of the bordering highways
that are directly in front of, on the sides of or behind the
facility (“at”), as well as the areas that extend a reasonable
distance in either direction from these directly abutting areas
and the areas located across the street from the facility
(“adjacent to”).

Although the determination of precisely how far from the
facility the area of the highway may be and still be considered
“adjacent” within the meaning of the statute will depend on the
specific facts to which the statute is being applied, we do not
believe the statutory authorization was intended generally to
include highways that do not border the facility.  Only in
limited circumstances, such as where parking is not permitted in
the areas that would otherwise be considered adjacent to the
facility, might areas further away, including on non-bordering
highways, be considered within the statute’s scope.  Cf. Brooklyn
Heights R.R. Co. v. City of Brooklyn, 18 N.Y.S. 876 (Brooklyn
City. Ct., Gen’l Term 1892) (where there were no streets touching
the specified street that satisfied the statutory grant, the term
“adjacent” was interpreted to mean neighboring parallel streets),
aff’d 152 N.Y. 244 (1897).

With respect to the additional questions raised by the
Village of Pelham Manor concerning its exercise of discretion
under this statute, we note that the statutory provision
authorizes, but does not require, a city or village to set aside
on-street parking for users of an adjacent government facility. 
The legislative grant of authority under section 1640(a) is
permissive.  VTL § 1640 (“The legislative body of any city or
village, with respect to highways . . . in such city or village .
. . may by local law, ordinance, order, rule or regulation . . .
.”) (emphasis added).  Where, as here, a separate governmental
entity (the Pelham Union Free School District) is requesting that
the village set aside on-street parking for the requesting
entity’s employees, we believe the village may reasonably require
the entity requesting the parking to demonstrate the factual
basis for the reasonableness of the requested parking
regulations, including that the designated parking areas are “at
or adjacent to” the government facility.  If the village board of
trustees is satisfied that setting aside the requested parking
areas is reasonable under the circumstances, it may, but is not
required, to do so.

CONCLUSION

We conclude that designated parking areas “at or adjacent to
a government facility” within the meaning of VTL § 1640(a)(22)
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refers to the on-street parking areas closest to the facility,
which generally will be limited to those areas on bordering
highways that abut or are directly across from the facility, or
that extend a reasonable distance from these areas.  We also
conclude that where another government entity requests the
setting aside of on-street parking under this provision, a
village or city may reasonably require that entity to demonstrate
the facts that allow the legislative body of the village or city
to make a determination that the requested parking regulations
are reasonable, including that the designated parking areas are
“at or adjacent to” the government facility.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent. 

Very truly yours,

LAURA ETLINGER
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


