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PUBLIC OFFICERS LAW § 3. 

The members of the Town of Mendon's conservation board need not reside within the town since the 
board is strictly advisory in nature.  

February 2, 1995  

Paul Riordan, Esq. Informal Opinion  
Town Attorney No. 95-4  
Town of Mendon  
16 West Main Street  
Honeoye Falls, NY 14472-1199  

Dear Mr. Riordan:  

You have asked whether a member of a town conservation board is required to reside in the town.  

Under section 3 of the Public Officers Law, no person may hold a local public officewho is not a 
resident of the locality. The determination of your inquiry, therefore, depends upon whether the 
members of the board are public officers.  

A determination as to whether an appointee is an officer rather than an employee requires a review of 
the powers, duties, qualifications and other characteristics of the job. The distinction between a public 
office and public employment is not always clear. Matter of Dawson v Knox, 231 App Div 490, 492 (3d 
Dept 1931). The duties of a public official involve some exercise of sovereign power while those of a 
public employee do not. Ibid.; Matter of Haller v Carlson, 42 AD2d 829 (4th Dept 1973). The statutory 
designation of a position as an office is some indication that the legislative body intended to treat its 
occupant as a public officer. Cf., Matter of MacDonald v Ordway, 219 NY 328, 332 (1916); Matter of 
Haller v Carlson, supra, p 830. Other indicia of a public office are the requirement to take an oath of 
office or file bonds, appointment for a definite term and receipt of a commission of office or official 
seal. Macrum v Hawkins, 261 NY 193, 200-201 (1933). A public office is created by statute and its 
powers and duties are prescribed by statute. Matter of Lake v Binghamton Housing Authority, 130 
AD2d 913, 914 (3d Dept 1987); Matter of County of Suffolk v State of New York, 138 AD2d 815, 816 
(3d Dept 1988), affd., 73 NY2d 838 (1989).  

Thus, while there are several indicia of status as a public officer, one cannot qualify as a public officer 
without the authority to exercise sovereign powers of government. A public officer is vested with 
discretion as to how he or she performs duties. A body that is purely advisory in nature would not instill 
upon its members public officer status.  

You concur with a letter by Ms. Himes, the member of the town conservation board who precipitated 
this inquiry. She indicates that the Town of Mendon's conservation board is strictly advisory. The board 
has no discretionary powers and exercises no authority over the issuance of permits. The board's 
function is to analyze the environmental impact of projects referred to them by the planning board and to 
make recommendations to the planning board. Also, the conservation board makes recommendations to 
the planning board concerning other issues such as open space and recreation planning.  

Since the town's conservation board is strictly advisory and is not empowered to make any decisions, its 
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members are not public officers and, therefore, need not reside within the town.  

We conclude that the members of the Town of Mendon's conservation board need not reside within the 
town since they are not public officers.  

The Attorney General renders formal opinions only to officers and departments of State government. 
This perforce is an informal and unofficial expression of the views of this office.  
Very truly yours,  

JAMES D. COLE  
Assistant Attorney General  
in Charge of Opinions  
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