PUBLIC HEALTH LAW ART 29-B and 29-C, 88 2961(7), 2977, 2981,
2983.

A village volunteer fire/rescue department is required to
honor nonhospital orders not to resuscitate issued pursuant to
Public Health Law § 2977. Members of the department may
disregard such orders only in the circumstances described in
Public Health Law 8§ 2977(10). The statute does not require
emergency service providers to maintain files of such orders or
to review such orders before responding to calls for emergency
assistance.

February 2, 1996

Kathleen P. Johnson, Esq. Informal Opinion
Village Attorney No. 96-1
Village of Kenmore

Municipal Building

2919 Delaware Avenue

Kenmore, NY 14217-2394

Dear Ms. Johnson:

You have asked for an opinion regarding your village®s
volunteer fTire/rescue department. A local attorney has mailed
the department a copy of a client®"s health care proxy and living
will. The attorney states that the client, who is a village
resident, has consented to an order not to resuscitate (DNR) and
has designated a proxy and an alternate to make health care
decisions for the client in the event she becomes iIncapacitated.
The attorney has asked the department to honor the client®s
wishes as expressed in the living will and health care proxy if
the department is called to her residence. You ask whether the
department is obligated to honor this request, whether it must
maintain records of such requests, and whether it must review
such records before responding to emergency calls.

Public Health Law Article 29-B governs orders not to
resuscitate. Section 2977 makes express provision for
nonhospital orders not to resuscitate. It states that "emergency
medical services personnel™, among others, "shall honor
nonhospital orders not to resuscitate' except in limited
circumstances specified in the statute. Public Health Law
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§ 2977(1). "Emergency medical services personnel' is defined to
include personnel of a service providing initial emergency
medical assistance, including first responders, emergency medical
technicians and advanced emergency medical technicians. 1d.,

8§ 2961(7). Thus, the village volunteer fire/rescue department is
required to honor nonhospital orders not to resuscitate issued
according to Public Health Law 8§ 2977.

The statute also defines notice to these personnel of the
existence of a nonhospital order not to resuscitate.

Emergency medical services personnel,
hospital emergency service personnel or
correctional facilities medical care
personnel who are provided with a nonhospital
order not to resuscitate, or who i1dentify the
standard bracelet on the patient"s body,
shall comply with the terms of such order;
provided, however, that:

(a) emergency medical services
personnel, hospital emergency service
personnel or correctional facilities medical
care personnel may disregard the order if:

(i) they believe In good faith that
consent to the order has been revoked, or
that the order has been cancelled; or

(i1) family members or others on the
scene, excluding such personnel, object to
the order and physical confrontation appears
likely;

Id., § 2977(10). This subsection addresses situations that may
arise at the scene of an emergency, indicating a legislative intent
that emergency medical services personnel be provided with DNR
orders, or identify a standard bracelet, at the scene of an
emergency.

We do not believe that the statute was intended to require
emergency medical services personnel to maintain copies of DNR
orders and health care proxies or to review such files before
responding to emergency calls. The statute places the burden of
record keeping with respect to DNR orders on the patient and his or
her attending physician and imposes no such requirements on
emergency personnel. Section 2977 (3) provides that a nonhospital



DNR order may be issued during hospitalization to take effect
afterward or may be issued to a person who is not a hospital
patient. The attending physician must note the order on the
patient's medical record and review whether the order is still
appropriate each time he or she examines the patient and at least
every 90 days. Id., § 2977(5), (8). The order is to be issued on
a standard form and the Commissioner is directed to develop a
standard bracelet that may be worn by a patient with a DNR order to
identify that status. Id., § 2977(6).

The statute also provides that a person who has consented to a
DNR order may revoke it at any time by any act evidencing a
specific intent to revoke. Any health care professional who
becomes aware of a revocation is required to notify the attending
physician, who must note the revocation in the patient's chart,
cancel the order "and make diligent efforts to retrieve the form
issuing the order, and the standard bracelet, if any". Id.,
§ 2977(9). Not only does this section make the attending physician
responsible for record keeping, it expresses the Legislature's
intent that a person who has consented to a DNR order may freely
revoke that consent at any time. A requirement that emergency
medical personnel keep records of such orders on file, review them
before responding to emergency calls and act according to the filed
records would not take into account the possibility that the orders
may have been revoked. Statutory requirements do not envision such
filings. In any event, reliance on such filings would not be
prudent in light of the foregoing statutory requirements governing
revocation of DNRs. Moreover, as you note, such a requirement
would impede swift provision of emergency assistance.

We also note that pursuant to Public Health Law Article 29-C,
an agent designated in a health care proxy has no authority to act
until the principal's attending physician makes a determination
that the principal lacks capacity to make health care decisions.
Id., 88 2981(4), 2983(1). For a decision by an agent to withhold
life-sustaining treatment, the attending physician must consult
with another physician to confirm the determination of the
incapacity of the principal. Id., § 2983(1). Emergency medical
services personnel are not authorized to make that determination
and so would not be responsible for deciding in the first instance
whether an agent named in a proxy is authorized to make health care
decisions.

Responding to your questions, you are not required to keep the
DNR on file. You should communicate this position to the person
who requested filing along with its legal basis so that statutory
requirements regarding the honoring of DNRs can be met. While a
formal procedure is not required, members of the emergency squad
should fully understand the conditions for honoring a DNR.

We conclude that a village volunteer fire/rescue department is
required to honor nonhospital orders not to resuscitate issued
pursuant to Public Health Law § 2977. Members of the department
may disregard such orders only in the circumstances described in



Public Health Law § 2977(10). The statute does not require
emergency service providers to maintain files of such orders or to
review such orders before responding to calls for emergency
assistance.

The Attorney General renders formal opinions only to officers
and departments of State government. This perforce is an informal
and unofficial expression of the views of this office.

Very truly yours,

SIOBHAN S. CRARY
Assistant Attorney General



