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REAL PROPERTY TAX LAW § 525; TOWN LAW § 150. 

A person may serve simultaneously as chief of police for one town and as a member of another town's 
board of assessment review.  

September 19, 1996  

Thomas D. Mahar, Jr., Esq. Informal Opinion  
Town Attorney No. 96-33  
Town of Hyde Park  
42 Catherine Street  
Poughkeepsie, NY 12601  

Dear Mr. Mahar:  

You have asked whether a member of a town board of assessment review may hold simultaneously the 
position of police chief of another town.  

We have found no statutory prohibition on the holding of these two offices. See, Town Law § 150 
(establishment of a town police department); Real Property Tax Law § 525 (establishment of a board of 
assessment review). In the absence of a statutory prohibition, the question remains whether the offices 
are compatible under the common law rule of compatibility of offices.  

In the absence of a constitutional or statutory prohibition against dual-officeholding, one person may 
hold two offices simultaneously unless they are incompatible. The leading case on compatibility of 
office is People ex rel. Ryan v Green, 58 NY 295 (1874). In that case the court held that two offices are 
incompatible if one is subordinate to the other or if there is an inherent inconsistency between the two 
offices. The former can be characterized as "you cannot be your own boss", a status ordinarily easy to 
ascertain. The latter is not easily characterized, for one must analyze the duties of the two offices to 
determine whether there is an inconsistency. An obvious example is the inconsistency of holding both 
the office of auditor and the office of director of finance.  

There are two subsidiary aspects of compatibility. One is that, although the common law rule of the 
Ryancase is limited to public offices, the principle equally covers an office and a position of 
employment or two positions of employment. The other is that, in instances where the positions are 
compatible, a situation may arise presenting a conflict of interests arising out of the simultaneous 
holding of the two positions. In such a situation the conflict can be avoided by declining to participate in 
the disposition of the matter.  

A town board of assessment review is charged with the duty of hearing and determining appeals in 
relation to the assessment of real property within the town. Id., § 525. The chief of police of a town 
police department is generally responsible for the administration of the department. The chief of police 
is appointed by the town board, which also fixes his or her compensation. Town Law § 150(1).  

A comparison of the duties and respective jurisdictions of these two positions leads us to find no conflict 
of duties. Accordingly, we conclude that one person may serve simultaneously as chief of police for one 
town and as a member of another town's board of assessment review. 
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The Attorney General renders formal opinions only to officers and departments of State government. 
This perforce is an informal and unofficial expression of the views of this office.  

Sincerely, 

JOSEPH CONWAY  
Assistant Attorney General 

Page 2 of 2OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

4/20/2006http://www.oag.state.ny.us/lawyers/opinions/1996/informal/96_33.html


