
NY CONST, ART IX, § 1(c); GENERAL CITY LAW, ART 4, §§ 40, 44, 45;
GENERAL MUNICIPAL LAW §§ 119-n(c), 119-o(1).

The City of Olean may enter into inter-municipal agreements
with other similar cities for the reciprocal recognition of
certifications of employing or master plumbers provided that
examinations and qualifications have been standardized to meet
the needs of the participating cities.  A city may not waive the
requirement that an employing or master plumber be certified even
where the applicant wishes to undertake no more than one job in
the city in any calendar year.

December 31, 1996

John M. Hart, Jr., Esq. Informal Opinion
City Attorney   No. 96-44
City of Olean
P. O. Box 668
Olean, NY  14760-0668

Dear Mr. Hart:

You have informed us that the City of Olean is considering
reciprocal agreements with other cities for certifying employing
or master plumbers to perform plumbing work in Olean and in the
other cities subject to agreements.  For example, Olean is 
considering entering into an inter-municipal agreement with the
City of Salamanca, which does not have a significant number of
licensed employing or master plumbers.  Through such an
agreement, employing or master plumbers licensed to do plumbing
work in Olean could also work in Salamanca.  The City of Olean is
also contemplating agreements with other cities.  The goal is to
avoid the expense of duplication in testing and licensing of
employing or master plumbers and to ensure the availability of
licensed plumbers to perform plumbing work.  You ask whether the
city may enter into such agreements.  

Also, you inquire whether the city may waive testing and
full background investigation for a certified master plumber from
another municipality where the master plumber wishes to undertake
no more than one job in the City of Olean in any calendar year.  

The regulation of the plumbing trade is governed by
Article 4 of the General City Law.  An "employing or master
plumber" means a person having a regular place of business and
who by himself or through journeyman plumbers in his employ
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performs plumbing work.  General City Law § 40.  The city's
examining board of plumbers has 

jurisdiction over and . . . examine[s] all
persons desiring or intending to engage in
the trade, business or calling of plumbing as
employing plumbers in the city in which such
board shall be appointed.  

Id., § 44(2).  The board is empowered to examine persons applying
for certificates of competency as employing or master plumbers in
order to determine their fitness and qualifications.  Id.,
§ 44(2).

A person desiring or intending to
conduct the trade, business or calling of a
plumber or of plumbing in a city of this
state as employing or master plumber, shall
be required to submit to an examination
before such examining board of plumbers as to
his experience and qualifications for such
trade, business or calling, and it shall not
be lawful in any city of this state for a
person to conduct such trade, business or
calling, unless he shall have first obtained
a certificate of competency from such board
of the city in which he conducts or proposes
to conduct such business.

Id., § 45.  

The above provisions have been cited in concluding that a
certificate of competency issued by an examining board of
plumbers in one city may not be used as a basis for allowing an 
employing or master plumber to practice the trade of plumbing in
another city.  People ex rel. Lavier v Hessler, 152 App Div 839
(4th Dept 1912); 1912 Op Atty Gen (Inf) 167.  The cited
provisions clearly contemplate that the examining board of
plumbers of each city examine applicants who desire to enter the
plumbing trade as employing or master plumbers in that city.  As
was pointed out by the court in People ex rel. Lavier v Hessler,
supra, 152 App Div at 842, the statutory provisions do not
prescribe uniformity in the tests or examinations administered by
examining boards of plumbers to applicants for certification as
employing or master plumbers.  Each board provides its own method
of ascertaining the fitness of the applicant and conditions may
not be alike in any two cities.  Id.
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The provisions of the General City Law regulating the trade
of plumbing have been determined by the courts to be matters of
State concern, which, therefore, may not be superseded by local
law.  Ainslie v Lounsberry, 275 App Div 729, lv denied,
275 App Div 865 (3d Dept 1949); 1982 Op Atty Gen (Inf) 219; 1975
Op Atty Gen (Inf) 277.

Neither the courts nor opinions of this office, however,
have considered whether municipalities may enter into
inter-municipal agreements regarding certification of employing
or master plumbers in accordance with constitutional authority. 
Under Article IX, § 1(c) of the State Constitution, local
governments, as authorized by the Legislature, are given power to
agree with one or more other local governments 

to provide cooperatively, jointly or by
contract any facility, service, activity or
undertaking which each participating local
government has the power to provide
separately.

For purposes of municipal cooperation, the Legislature has
defined "joint service" to mean 

joint provision of any municipal facility,
service, activity, project or undertaking or
the joint performance or exercise of any
function or power which each of the municipal
corporations or districts has the power by
any other general or special law to provide,
perform or exercise, separately and, to
effectuate the purposes of this article,
shall include extension of appropriate
territorial jurisdiction necessary therefor.  

General Municipal Law § 119-n(c).  Municipalities have been
authorized to enter into agreements for the performance of their
respective functions, powers and duties on a joint or cooperative
basis.  Id., § 119-o(1).  Under these provisions, municipalities
may enter into inter-municipal agreements to jointly or
cooperatively exercise any function or power which each of the
participants has the power independently to perform.  

In our view, cities may enter into inter-municipal
agreements under the constitutional and statutory authority
whereby certificates of competency issued by an examining board
of plumbers in one city are recognized by other cities
participating in the agreements.  The authority to enter into
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municipal cooperation agreements is constitutionally derived and
the Legislature has implemented this authority very broadly. 
Municipal cooperation is authorized with respect to any activity,
service, undertaking, or facility which each of the participating
municipalities has the power separately to effectuate.  NY Const,
Art IX, § 1(c).

We believe, however, that municipal cooperation agreements
must also be consistent with the purpose of Article 4 of the
General City Law to ensure that the plumbing trade is carried out 
by competent individuals in order to protect the health, safety
and general welfare of the residents of the city where they
perform their work.  Thus, in our view, as part of any
inter-municipal agreement, the examining boards of plumbers and
the legislative bodies of the participating cities must establish
standardized examinations and other criteria to measure the
qualifications of employing or master plumbers to do plumbing
work within the participating cities.  City residents, therefore,
can be assured that the qualifications of an employing or master
plumber who has been certified elsewhere, have also been approved
by their city officials, and are designed to protect their
interests.  

In response to your first question then, we believe that the
City of Olean may enter into inter-municipal cooperation
agreements with other cities whereby there is reciprocal
recognition of certificates of competency of master or employing
plumbers, provided that examination and qualification
requirements have been standardized to meet the needs of the
participating cities.  

As your second inquiry, you have asked whether, without an
inter-municipal contract, the City of Olean may waive testing and
background investigation for certified employing or master
plumbers from other municipalities where the applicant wishes to
undertake no more than one job in the city in any calendar year.
We see no authority for this waiver.  It is clear under the
provisions of the General City Law that every employing or master
plumber desiring to engage in plumbing work in a city must be
certified by the examining board of plumbers of that city.  There
is no minimum amount of work specified for which certification is
not required.  

We conclude that the City of Olean may enter into 
inter-municipal agreements with other cities for the reciprocal
recognition of certifications of employing or master plumbers
provided that examinations and qualifications have been
standardized to meet the needs of the participating cities.  A
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city may not waive the requirement that an employing or master
plumber be certified even where the applicant wishes to undertake
no more than one job in the city in any calendar year.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  in Charge of Opinions


