PUBLIC OFFICERS LAW 8§ 3; TOWN LAW § 176(11-c).

The board of fire commissioners of a fire district may
require that persons employed by the paid fire department of the
district reside within the State of New York.

February 27, 1997

Nicholas M. DiCostanzo, Esq. Informal Opinion
General Counsel No. 97-6
Eastchester Fire District

255 Main Street

Eastchester, NY 10709-2901

Dear Mr. DiCostanzo:

You have explained that the Eastchester Fire District is
primarily a paid career fTire department. Your inquiry relates to
the residency of several classifications of career fTirefighters,
including rank and file firefighters, lieutenants and captains,
and the assistant chief and chief. Specifically, you have asked
whether personnel i1n the above titles must under State law
maintain State residency and, 1If not, whether the board of fire
commissioners may promulgate and enforce regulations requiring
State residency for existing personnel and new employees in these
titles.

As you have noted, section 3(1) of the Public Officers Law
provides the qualifications for holding public office and
requires that a public officer be a resident of the State, and if
the office i1s local, a resident of the political subdivision or
municipal corporation. Section 3 of the Public Officers Law,
however, includes many exceptions to the general residency
requirement. Under section 3(4), persons employed in a paid fire
department of a city (regarding a city of over one million iIn
population see, section 3[9]), town, village or fire district are
deemed not to hold a civil or local office within the meaning of
section 3 and the provisions of that section do not apply to
these persons.

Subdivision 4 also states that the provisions of any
general, special or local law; city or village charter, code or
ordinance; or any rule or regulation requiring that persons
employed by a paid fire department reside in the political
subdivision or municipal corporation of the State for which they
are chosen or within which their official functions are required
to be exercised



shall not apply to the appointment or
continuance iIn office of any such person so
employed, if such person resides iIn the
county, or one of the counties, In which such
political subdivision or municipal
corporation is located.

Therefore, under section 3(4) of the Public Officers Law,
general State residency requirements for public officers do not
apply to employees of paid fire departments. Under that same
section 3(4), in the event that a general or special law or a
local law or regulation requires that an employee of a paid fire
department reside within the political subdivision or municipal
corporation where he or she is employed, that residency
requirement is deemed to be satisfied if the paid employee
resides iIn the county or one of the counties in which the
political subdivision or municipal corporation is located.

In answer to your Tirst question then, the general residency
requirements for public officers provided by section 3 of the
Public Officers Law do not apply to persons employed by a paid
fire department of a fire district. Further, section 3(4), in
applying to "persons . . . employed in the paid fire department”
IS broad In 1ts application and would encompass not only rank and
file firefighters but also officers such as lieutenants and
captains and the assistant chief and chief of the fire
department.

In response to your second question, we believe that the
board of fire commissioners may adopt a resolution to require, as
a condition of appointment or retention, that a paid firefighter
in any of the above categories reside within the State of
New York. Section 176(11-c) of the Town Law authorizes the board
of fire commissioners to adopt a resolution to employ paid
Tirefighters and paid fire officers, including but not limited to
a paid chief of the fire district"s fire department. Such a
resolution establishes the powers and duties of the paid
firefighters and officers and the chain of command in the fire
department, including the volunteers and paid firefighters. Town
Law 8§ 176(11-c).

In our view, the board of fire commissioners implicitly has
authority in adopting such a resolution to establish residency
requirements for paid firefighters and paid officers. Since
section 3(4) of the Public Officers Law is an overriding State
law which sets forth the narrowest residency requirement that may
locally be established for persons employed by a paid fire
department, the board of fire commissioners may not establish a



residency requirement inconsistent with that provision. Under
section 3(4), the narrowest residency that may be established is
residency in the county or one of the counties in which the fire
district is located. Therefore, the board of fire commissioners
may establish, as a condition of appointment or retention of
persons employed by a paid fire department, a requirement that
these persons reside within the State.!

We conclude that the board of fire commissioners of a fire
district may require that persons employed by the paid fire
department of the district reside within the State of New York.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government. This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
in Charge of Opinions

'We note that under section 176(11-a) of the Town Law
nominees for offices in a volunteer fire department must be
residents of the State. The board of fire commissioners,
however, may require that any or all volunteer fire department
officers must be residents of the fire district.



