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The City of Troy should seek an amendment to section 2.10 of
the Criminal Procedure Law to designate uniformed court officers
of the Troy City Court as peace officers.

May 5, 1999

Patrick T. Morphy, Esq. Informal Opinion
Corporation Counsel   No. 99-13
City of Troy
City Hall
Troy, NY 12180

Dear Mr. Morphy:

You have stated that the City of Troy has a contract with
the Office of Court Administration (OCA) to provide security in
the Troy City Court.  The City would like to replace the police
officers now providing security with uniformed court officers. 
OCA, however, has informed officials of the City that in order
for it to accept the City's plan, the uniformed court officers
must have peace officer status.  Your question is whether section
2.10 of the Criminal Procedure Law must be amended specifically
to designate uniformed court officers of the City of Troy as
peace officers.  

In 1980, the Criminal Procedure Law was amended in relation
to the designation and powers of peace officers.  L 1980, ch 843. 
Chapter 843 was the culmination of many years of study,
particularly the Law Revision Commission’s 1976 report to the
Legislature.  See, Recommendation of the Law Revision Commission
to the 1976 Legislature, McKinney’s 1976 Session Laws, pp 2250-
2282, 1976 Legislative Document No. 65(1).  A primary purpose of
Chapter 843 was to consolidate all peace officer designations
into section 2.10 of the Criminal Procedure Law.  Thus, a class
of enforcement officers will not have peace officer status unless
they are included within section 2.10 of the Criminal Procedure
Law. 

You have noted that in a 1984 opinion of this office (1984
Op Atty Gen [Inf] 131) to the City of Mount Vernon, we expressed
the view that uniformed court attendants of Mount Vernon’s City
Court are peace officers under Criminal Procedure Law
§ 2.10(21)(a).  That provision designates “[u]niformed court
officers of the unified court system” as peace officers.  In
reaching this conclusion, we cited NY Const, Art VI, § 1(a),
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providing that “[t]he unified court system for the state shall
also include the district, town, city, and village courts . . ..” 
We, therefore, opined in 1984 that the existing Criminal
Procedure Law made all uniformed court officers of the Unified
Court System, including those of Mount Veron's City Court, peace
officers.  Subsequent amendments to section 2.10, however, have
created considerable doubt as to the continued viability of our
conclusion.   

Following the issuance of our 1984 opinion, section 2.10(21)
was amended through the addition of paragraph (e), which
expressly lists uniformed court officers of the City of Mount
Vernon as peace officers.  The Assembly sponsor explained that
although it had been the custom of Mount Vernon uniformed court
officers to exercise peace officer powers, the status of these
court officers “is ambiguous and this legislation is necessary to
clarify their status as peace officers.”  Bill Jacket, L 1992, ch
487, July 14, 1992 letter from Gregory Young, Assembly Sponsor to
Counsel to the Governor.  

Section 2.10 subsequently was amended in 1994 temporarily to
add uniformed court officers of the City of Peekskill to the list
of peace officers (L 1994, ch 466) and in 1995 uniformed court
officers of the City of Jamestown were added to the peace officer
designations in section 2.10(21) (paragraph [f] added by L 1995,
ch 658).

While our 1984 opinion was plausible when written, the
subsequent amendments to section 2.10 have cast doubt on its
conclusion that uniformed court officers of city courts
automatically obtain peace officer status by virtue of Criminal
Procedure Law § 2.10(21)(a).  Taking into consideration the clear
legislative purpose to designate all categories of peace officers
within section 2.10 and the specific addition through three
separate chapters of uniformed court officers of three city
courts, it is our view that the City of Troy should seek an
amendment to section 2.10 to designate uniformed court officers
of the Troy City Court as peace officers.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of State government.  This perforce is
an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,

JAMES D. COLE
Assistant Attorney General
  In Charge of Opinions


