COUNTY LAW § 225-a; L. 1957 CH. 348.

One person may hold the positions of dispatcher in the
County Department of Emergency Response as well as a member of
the Dutchess County Fire and Safety Advisory Board. A dispatcher
may also serve as a volunteer firefighter.
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Carol A. Bogle, Esq. Informal Opinion
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Dutchess County Attorney"s Office

22 Market Street

Poughkeepsie, New York 12601

Dear Ms. Bogle:

You have asked whether an individual may hold the position
of E-911 dispatcher, a position within the Dutchess County
Department of Emergency Response, and also serve as a member of
the Dutchess County Fire and Safety Advisory Board (“'Board™).
Based on the information you have provided, we conclude that the
positions are compatible and may be held simultaneously by one
individual.

The Board was established pursuant to County Law 8 225-a.
Under the statute, the duties of the Board are (1) "to cooperate
with the office of fire prevention and control in the department
of state in relation to . . . programs for fire training, fire
service-related activities and mutual aid”; (2) "to act as an
advisory body to the board of supervisors[!] and to the county
fire coordinator, if any, iIn connection with the county’s
participation in such programs for fire training, fire
service-related activities and mutual aid and in connection with
the county establishment and maintenance of a county fire
training school and mutual aid programs in cases of fire and
other emergencies in which the services of firemen would be
used”; and (3) "to perform such other duties as the board of
supervisors may prescribe In relation to fire training, fire
service-related activities and mutual aid in cases of fire and
other emergencies in which the services of firemen would be

‘In many counties, including Dutchess County, the board of
supervisors has been superseded by the county legislature; the
statute™s reference to the board of supervisors should therefore
be read to refer to the county legislature or other governing
county legislative body. See 1977 Op. Atty. Gen. (Inf.) 249.



used.”™ See County Law 8 225-a(2). Members of the Board are
appointed by the Dutchess County Legislature with the status of
county officers, and serve without compensation. 1d.; see also
Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 83-9 (members of the county fire safety
advisory board are public officers who must comply with statutory
requirements for holding public office).

You have informed this office that the E-911 dispatcher in
question is a senior Tire alarm dispatcher. According to the
materials you provided, a senior fTire alarm dispatcher i1s the
shift supervisor responsible for overseeing the work of all on-
duty fire alarm dispatchers, who dispatch appropriate units and
their personnel in response to requests for fire, rescue or
emergency medical services. A senior fire alarm dispatcher
supervises and participates In the performance of the dispatching
functions for volunteer or paid fire and rescue companies and for
voluntary emergency medical services and ambulance corps within
the county.

Dual officeholding may be prohibited by the State
Constitution or by statute. In the absence of a constitutional
or statutory prohibition, one person may hold two offices or
positions simultaneously unless they are incompatible.? Two
offices are incompatible if one iIs subordinate to the other or
there 1s an inherent inconsistency between the two offices. See
Peoplle ex rel. Ryan v. Green, 58 N.Y. 295, 304-305 (1874);
O"Malley v. Macejka, 44 N.Y.2d 530, 535 (1978); Matter of Dupras
v. County of Clinton, 213 A.D.2d 952, 953 (3™ Dep"t 1995). For
example, the positions of fire chief and house maintainer of a
fire district are incompatible because the house maintainer is
subordinate to, and supervised by, the fire chief. See Op. Atty.
Gen. (Inf.) No. 97-4; see also Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 97-44
(because master mechanic is subordinate to fire district
commissioner, a person may not simultaneously hold both
positions). Similarly, the position of county fire investigator
iIs Inconsistent with the position of county building inspector,
because the fire inspector will review the work of the building
inspector in the course of iInvestigating a fire. See Op. Atty.
Gen. (Inf.) No. 98-44.

*These common law rules apply equally to an office and a
position of employment or two positions of employment. Although
in other contexts there are important differences between the two
terms, in this opinion we use the terms office and position
interchangeably.



We conclude that there is no constitutional or statutory
prohibition precluding the appointment to membership on the Board
of an E-911 dispatcher employed by the county. County Law
8§ 225-a(4) provides that a member of the board of supervisors,
the county fire coordinator, or a deputy fire coordinator may be
appointed to the county fire advisory board. There is no
indication in the statute or the legislative history that this
provision was meant to set forth an exclusive list of the county
officials or employees who may be appointed to the Board.

Rather, the purpose of this provision iIs to establish an
exception to the common-law rule of incompatibility for the
appointment of members of the board of supervisors to the county
fire advisory board,® and to remove any doubt as to the propriety
of appointing a county fire coordinator or his deputy to such a
board.* The statute does not deal, either directly or by
implication, with other offices or positions. Therefore, whether
other county officials or employees may be appointed to the
county fire advisory board must be determined on a position-by-
position basis, by examining the duties of the positions in
accordance with the principles described above.

Neither of the positions or offices In question 1iIs
subordinate to the other. The only question, therefore, is
whether there is an iInherent iInconsistency in holding both
positions or offices at the same time. We find none.

The function of the Board is primarily planning and advice,
and all of those functions relate to fire training programs, fire
service-related activities and mutual aid in cases of fire and
other emergencies in which the services of firefighters would be
used. The Board does not appear to have any role in determining

*Absent statutory authorization, it violates public policy
for a governing body or public board to appoint one of its
members to a public office. See Op. Atty. Gen. (Inf.) No. 83-9
(citing Wood v. Town of Whitehall, 120 Misc. 124 [Sup. Ct.
Washington Co. 1923], aff"d, 206 App. Div. 786 [3'™ Dep"t 1923]);
see also Bill Jacket, L. 1957 ch. 348, memorandum of Attorney
General Lefkowitz, dated March 20, 1957.

‘Prior to the enactment of County Law 8§ 225-a(4), the
Attorney General opined that there was no incompatibility between
the offices of county fire coordinator or his deputy and fire
advisory board member, see 1955 Atty. Gen. (Inf.) 181, and
subdivision four removed "all doubt on the question.”™ See Bill
Jacket, L. 1957 ch. 348, memorandum of Charles W. Potter, Counsel
to the New York State Joint Legislative Committee on Fire Laws.
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the compensation or other benefits of an E-911 dispatcher, or the
budget, supplies and equipment of local fire companies or the
benefits of volunteer firefighters. Accordingly, a Board member
would not participate in decisions involving the terms of
employment of an E-911 dispatcher or the allocation of funds of
volunteer fire companies, nor would a Board member audit or
evaluate the performance of duties by an E-911 dispatcher. Cf.
1977 Op. Atty. Gen. (Inf.) 249 (Dutchess County Legislator and
County (or Deputy) Fire Coordinator are incompatible offices
because the county legislature fixes the compensation of the
County and Deputy County Fire Coordinator); Op. Atty. Gen. (Inf.)
No. 95-12 (positions of city council member and city firefighter
are incompatible because city council adopts budget of fire
department, meaning that the councilperson would determine his
own salary and benefits and those of his co-workers in the fire
department).

Your letter mentions that the senior fire alarm dispatcher
in question is also a volunteer firefighter. Although you did
not request an opinion with respect to the compatibility of the
positions of volunteer firefighter and member of the Board, we
believe that these positions are compatible, essentially for the
same reasons set forth above.

The Attorney General renders formal opinions only to
officers and departments of the State government. This perforce
is an informal and unofficial expression of the views of this
office.

Very truly yours,
JAMES D. COLE

Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions

By:

VICTOR PALADINO
Assistant Solicitor General



