
1 A city may have more than one supervisor elected from
wards within the city.  See, e.g., Second Class City Law § 11.
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Dear Ms. Amodeo Lanchantin:

Your firm, as counsel to the Mechanicville City School
District, has asked whether a member of the board of education
may continue in that position if elected as “city supervisor” for
the City of Mechanicville to represent the city on the county
board of supervisors.  You are specifically concerned with
Education Law § 2502(7), which provides that “no person shall
hold at the same time the office of member of the board of
education and any city office other than as a policeman or
fireman” (emphasis added).  We conclude that the position of city
supervisor is not a “city office” within the meaning of Education
Law § 2502(7) and thus that the statute does not bar a member of
the city school district board of education from serving
simultaneously as city supervisor.

BACKGROUND

A city supervisor is elected by city voters to serve on the
county board of supervisors, which is the traditional form of
county government consisting of the supervisors of the towns and
cities in the county.  See County Law § 150; Second Class Cities
Law §§ 11, 210; Mechanicville City Charter § 73 (providing that a
supervisor shall be elected at the city general election and
shall represent the City on the Saratoga County Board of
Supervisors).1  The county board of supervisors is the
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2 This factor distinguishes city supervisors from town
supervisors.  The latter not only serve by virtue of that
position as members of a county board of supervisors in counties
with this form of government, but also have extensive
administrative and legislative duties within the town government. 
See Town Law §§ 29, 51.

legislative and administrative arm of county government, and the
city supervisor is a voting member of this legislative body.  See
generally County Law §§ 153, 154; id. art. 5.  You have advised
that the supervisor is assigned no other duties under the
Mechanicville City Charter and exercises no authority within the
city government.  Additionally, the position is not listed among
the city officers designated in the charter.  See Mechanicville
City Charter § 8.

You have explained that the Mechanicville City School
District is a city school district subject to Article 51 of the
Education Law, which applies to school districts of cities having
less than 125,000 inhabitants.  Section 2502 of that article
contains provisions governing the boards of education of such
city school districts and, as noted, precludes a member of the
board of education from holding “any city office.”  See Education
Law § 2502(7).  

ANALYSIS

We are not aware of any judicial decisions, advisory
opinions or administrative determinations that have specifically
addressed the question whether the position of city supervisor is
a “city office” under Education Law § 2502(7) so as to preclude
an individual from serving in both capacities.  However, opinions
of this office and judicial decisions that concern the status of
the position of supervisor in other contexts are instructive.

In prior opinions of this office we have considered the
status of a city supervisor under the common law standard of
compatibility of office and under charter provisions prohibiting
an individual from holding more than one city office.  Relying on
the fact that the city supervisor is not part of the governing
body of the city and does not perform administrative or other
duties within the city government,2 we have consistently
concluded that the position of city supervisor should not be
considered a city office for these purposes.  See 1970 Op. Att’y
Gen. (Inf.) 102 (charter provision); 1938 Op. Att’y Gen. 263
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(same); 1970 Op. Att’y Gen. (Inf.) 168 (common law compatibility
of office); 1949 Op. Att’y Gen. (Inf.) 71 (same).

That a city supervisor does not exercise authority within
the city government has similarly led a court to conclude that
the supervisor’s personal business dealings do not create a
conflict of interest for the city.  See Twin City Service
Station, Inc. v. City of North Tonawanda, 162 Misc. 271 (Sup. Ct.
1937) (rejecting city’s defense that contract with company was
void because city supervisor served as an officer and stockholder
of the company); see also Salducco v. Etkin, 244 A.D. 681, 684
(3d Dep’t) (concluding that ward supervisor is not a city officer
based on duties of the position), rev’d on other grounds,
268 N.Y. 606 (1935).

Although the courts have acknowledged that the position of
city supervisor may be considered a city office for certain
purposes, those decisions have involved statutes governing the
election of city supervisors and have focused on the fact that
the position historically has been provided for in city charters
and is filled at general city elections.  See Baldwin v. City of
Buffalo, 6 N.Y.2d 168 (1959) (concluding that alteration of ward
boundaries is a matter within the affairs of the city); Lane v.
Johnson, 283 N.Y. 244 (1940) (holding that enactment of city
charter providing for two supervisors is not a prohibited special
law changing the structure of the county board of supervisors);
People ex. rel Clancy v. Board of Supervisors of Westchester
County, 139 N.Y. 524 (1893) (holding that former constitutional
provision prohibiting special laws providing for the election of
members of the county board of supervisors did not encompass a
charter provision creating positions of ward supervisor). 
Accordingly, based upon the duties of the position and consistent
with our prior opinions and the decision in Twin City Service
Station, we believe the reference to “city office” in Education
Law § 2502(7) is reasonably interpreted as not including the
position of city supervisor.

The legislative history and purpose of the prohibition in
Education Law § 2502(7) support this interpretation.  This
provision was added in 1950, as part of a major revision of the
laws governing school districts in cities with a population of
less than 125,000.  See Law 1950, ch. 762 (enacting new article
51 to govern school districts in cities with less than 125,000
inhabitants).  The primary purpose of the amendment was to
establish city school districts as fiscally independent of and
separate from the cities.  See Historical Note to Chapter 762,
1950 N.Y. Laws 2023, 2024; Letter of the Department of Audit and
Control (Apr. 5, 1950), reprinted in Bill Jacket to ch. 762
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(1950), at 14.  Thus, the prohibition against small city school
board members also serving as city officers was intended to
maintain the school board’s independence from the city
government.  See Decision No. 6793, 1 Educ. Dept. Reports 532
(June 23, 1960) (“The purpose of the insertion of this provision
in the City School Law Revision of 1951 [sic] was to effect a
complete separation between the cities and the city school
districts.”) (concluding that position of city court judge is a
city office within meaning of the statute).  Our conclusion that
the prohibition in section 2502(7) does not include the position
of city supervisor is consistent with this statutory purpose.  In
light of the fact that the city supervisor does not function as
part of the city government, performs no duties related to the
administration of the city, and acts solely as a representative
of the city on the county board of supervisors, service of a city
school district board member as a city supervisor does not impede
the school district’s fiscal and administrative independence from
the city government.  For these reasons, we conclude that
Education Law § 2502(7) does not preclude a city school board
member from serving as a city supervisor.  See 1970 Op. Att’y
Gen. (Inf.) 82 (membership on a city housing authority is not a
city office for purposes of Education Law § 2502(7) because the
housing authority is an entity separate from the city); cf. 1977
Op. Att’y Gen. (Inf.) 100 (member of city civil service
commission is city officer for purposes of Education Law
§ 2502(7) because the duties involve the exercise of a portion of
the sovereign powers of the city).

Indeed, for these purposes the city supervisor is more in
the nature of a county official than a city officer.  See Twin
City Service Station, Inc. v. City of North Tonawanda, 162 Misc.
at 276.  Notably, we have previously concluded that the duties of
a member of an elected county legislature (whose members are
elected from districts within the county) are consistent with the
duties of a member of the board of education of a central school
district located within the county.  See Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 82-1.

  Finally, we address briefly the provisions of the Education
Law that prohibit a school trustee or member of a board of
education from holding the office of “supervisor.”  See Education
Law § 2103(1) (“No district superintendent or supervisor is
eligible to the office of trustee or member of a board of
education.”); id. § 2112(3) (“A trustee or member of a board of
education vacates his office by the acceptance of either the
office of district superintendent or of supervisor.”); see also
Town Law § 23(1) (“No county treasurer, district superintendent
of schools, or trustee of a school district shall be eligible to
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3 These separate titles were later deleted when all of the
articles covering the organization and structure of the various
types of school districts were grouped together under a new Title
II of the Education Law captioned “School District Organization.” 
See Law 1953, ch. 878, § 15.  The title change was included in a
bill that harmonized local and state laws with the changes
affected by the 1950 City School Law, and which was not intended
to have any substantive effect.  See id. § 317 (legislative
intent); Letter from Lt. Governor Howard Henig (Apr. 13, 1953),
reprinted in Bill Jacket to ch. 878 (1953), at 9.

4 In that opinion, we were asked whether these provisions
prohibit a city school board member from being a candidate for
supervisor or only prevent the individual from serving in both
positions if elected; we did not consider whether the statutory
prohibitions in fact applied to city school districts.  

the office of supervisor.”).  You have indicated your belief that
these provisions do not apply to boards of education of small
city school districts.  We agree.  The structure of the Education
Law and its legislative history indicate that these provisions,
which predate the Education Law provisions governing city school
districts, apply to common, union free, central and other non-
city school districts.  The limited application of sections 2103
and 2112 to non-city school districts is evidenced by their
original placement within the consolidated Education Law; as
enacted in their present form in 1947, they were included under
Title II, entitled “School District Organization Outside Cities,”
while the provisions governing city school districts were found
in Title III, entitled “City School Districts.”3  See Law 1947,
ch. 820.  The existence of separate articles governing city
school districts continued with the enactment of the City School
Law in 1950.  See Law 1950, ch. 762, §§ 1, 5 (adding a new
article 51 to govern small city school districts, renumbering
former article 51 as article 52, and amending that article to
apply to larger city school districts); id. § 4, as amended by
Law 1951, ch. 789 (indicating legislative intent that provisions
of new article 51 are intended to prevail over conflicting
provisions as to matters addressed therein).  Thus, we do not
believe the eligibility provisions of sections 2103 and 2112 were
intended to prohibit a city supervisor from serving as a member
of the board of education in a small city school district.  To
the extent 1965 Op. Att’y Gen. (Inf.) 114 is inconsistent with
this conclusion, it is hereby superseded.4

CONCLUSION
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In sum, we conclude that a member of the board of education
of a city school district is not prohibited by reason of
Education Law § 2502(7) from serving as a city supervisor to
represent the city on the county board of supervisors.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

LAURA ETLINGER
Assistant Solicitor General

    In Charge of Opinions


