TOWN LAW 88 64, 267, 267-a.

Where the secretary to the Zoning Board of Appeals (ZBA) is
appointed by the ZBA, a member of the ZBA may not simultaneously
serve as secretary to the ZBA.

July 26, 2005

Albert R. Trezza Informal Opinion
Town Attorney No. 2005-17
Town of Red Hook

7340 South Broadway

Red Hook, New York 12571

Dear Mr. Trezza:

You have requested an opinion regarding whether one person
may simultaneously serve on the town Zoning Board of Appeals
(“ZBA”) and as the ZBA’s secretary. You have explained that the
members of the ZBA are appointed by the Town Board and are not
compensated. You have also stated that the members of the ZBA
annually select the secretary to the ZBA, who receives
compensation in an amount determined by the Town Board. You have
described the duties of the ZBA secretary and have stated that
the day-to-day oversight of her performance as secretary is by
the ZBA chairperson, an individual designated by the Town Board
pursuant to Town Law § 267(2).

You have explained that the individual currently serving on
the town ZBA and serving as i1ts secretary was initially selected
by the ZBA as i1ts secretary in 1987. Subsequently, the Town
Board appointed her a member of the ZBA. She has continued to
serve In both positions since 1989, having been selected by the
ZBA as its secretary each year.

We are of the opinion that the same person may not serve as
a member of the ZBA and as secretary to the ZBA under the
circumstances you have described. In the absence of statutory
authority to do so, the appointment by the ZBA of one of its
members to another position violates the established rule
enunciated in Wood v. Town of Whitehall, 120 Misc. 124 (S. Ct.),
aff’d, 206 App. Div. 786 (3d Dep’t 1923); see also Macrum v.
Hawkins, 261 N.Y. 193, 201-02 (1933). In Wood, the court held
that the appointment by the town board of one of its members to
the position of police justice violated public policy. 1d. at
130. The court gave two reasons for this conclusion: first, that
the appointment by a board of one of its members necessarily
creates the appearance that the board has not acted impartially,




id. at 125, and second, that the appointment of one of its
members is in effect the same as the board appointing itself to
the position, an undesirable result, i1d. at 126.

We have applied this principle In previous opinions to
conclude, for example, that a county legislature may not appoint
one of i1ts members to the county planning commission, Op. Att’y
Gen. (Inf.) No. 99-38; that a town recreation commission may not
appoint one of its members to a position of employment as
assistant to the recreation superintendent, Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 83-38; and that a town board may not appoint one of its
members to part-time employment to maintain a town park, Op.
Att’y Gen. (Inf.) No. 81-51.

While the individual currently serving in both positions
initially served as secretary to the ZBA and was subsequently
appointed to the ZBA, pursuant to your local law she was selected
each year as secretary to the ZBA by the ZBA. We are not aware
of a provision of state law that would authorize the appointment
by the ZBA of one of its members to a second position. See Town
Law 8 267; cf. Town Law § 64(5) (town board member may resign
membership on town board and subsequently be appointed by town
board to fill vacancy in any town office). Consequently, each
annual appointment to the position of ZBA secretary by the ZBA of
which she was a member contravened the principle enunciated in
Wood.* We therefore conclude that her simultaneous holding of
the positions of ZBA member and secretary to the ZBA is improper.
In light of this conclusion, we need not consider whether the
positions are otherwise compatible.

We have previously concluded that a local legislative body
may overcome the common law principle set forth in Wood by
enacting a local law upon its finding, based on local conditions,
that the public interest would be served. Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 87-47. We have opined that such a local law may serve the
public interest, for example, in a small municipality without
sufficient residents willing to serve in specific positions or
who possess the necessary expertise. Op. Att’y Gen. (Inf.) No.

1 With respect to the past actions of the individual
holding both positions, we note that under the de facto officer
doctrine, the acts of one who carries out the functions of public
office under color of authority are generally valid as to third
parties and the public, and thus are immune from collateral
attack, notwithstanding irregularities in the manner of
appointment. Ontario v. Western Finger Lakes Solid Waste Mgmt.
Authority, 167 A.D.2d 848, 849 (4% Dep’t 1990).




94-2; Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 91-14. We note, however, that
the Town Board may authorize the ZBA to ‘““call upon any
department, agency or employee of the town for such assistance as
shall be deemed necessary,” Town Law 8§ 267-a(3), and that you
have characterized the duties of the ZBA secretary as ‘“the usual
duties involved in most secretarial positions.” It therefore
appears unlikely that a local law permitting this individual to
serve both as ZBA member and as secretary to the ZBA could be
deemed to serve the public interest.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government. Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
In Charge of Opinions



