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Dear Mr. Frank:

You have requested an opinion regarding the compatibility of
the positions of assistant fire chief and firehouse maintainer. 
You have explained that the firehouse maintainer is employed by
the fire district to perform janitorial and handyman work on the
firehouse.  You recognize that we have previously opined that a
fire chief may not simultaneously serve in various positions of
employment with the fire district, including house maintainer. 
See Op. Att’y Gen. (Inf.) No. 97-4 (fire chief and fire district
house maintainer incompatible positions); Op. Att’y Gen. (Inf.)
No. 83-35 (fire chief and fire district clerk of the works
incompatible positions); see also Opns. St. Comptr. Nos. 64-124
(fire chief and dispatcher-houseman incompatible), 59-756
(assistant fire chief and relief houseman or dispatcher
incompatible), and 57-653 (fire chief and cleaner of fire
headquarters incompatible).  Our conclusions have been based on
the supervisory relationship between the fire chief and the
employee.  Id.  Implicit in our conclusions has been the
understanding that the employee is an “employee of the fire
department” subject to the chief’s supervision by virtue of Town
Law § 176-a(1).  You have noted, however, that the statute
regarding the fire chief’s responsibilities refers only to the
“officers and employees of the fire department,” Town Law § 176-
a(1), while elsewhere in Article 11, the statutes refer to “fire
district fire departments.”  You have suggested that the
different phrases have different meanings, and that the firehouse
maintainer, while an employee of the fire district, is not also
an employee of the fire department, and thus is not supervised by
the fire chief.  As explained below, we conclude that the
firehouse maintainer is an employee of the fire department, and
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thus we continue to be of the opinion that the positions of fire
chief and firehouse maintainer are incompatible.  Because, as you
recognize, the assistant fire chief performs the duties and
exercises the powers of the fire chief in the fire chief’s
absence, see Town Law § 176-a(1), our conclusion regarding the
incompatibility of these positions applies to an assistant fire
chief as well.

I. Statutory Framework

Once established under a procedure outlined in Town Law
Article 11 (see id. §§ 170, 171, 173), a fire district
constitutes an independent political subdivision with the
authority to raise money by the levying of taxes.  Id. §§ 174(7),
181.  The fire district is governed by a board of fire
commissioners who are elected by the eligible voters within the
fire district.  Id. §§ 175, 176.  The powers of the board of fire
commissioners include appointing a fire chief and assistant fire
chiefs nominated by the members of the fire district’s fire
department, id. § 176(11-a), and employing such persons as are
necessary to effectuate the objects and purposes of the fire
district, id. § 176(18-a).  The board of fire commissioners is
also authorized to adopt rules and regulations governing all fire
companies and fire departments within the fire district.  Id.
§ 176(11).

The fire chief, subject to the direction of the board of
fire commissioners, is in charge of the fire department.  He or
she has exclusive control of the members of the fire department
of the fire district at all fires, inspections, reviews and other
occasions when the fire department is on duty or parade.  Town
Law § 176-a(1).  He or she also is charged with the supervision
of the engines, fire trucks, pumpers, hose wagons and other
apparatus and of the equipment and other property used for the
prevention or extinguishment of fire.  Id.  He or she is
responsible for supervising all officers and employees of the
fire department, and must see that the rules and regulations of
the board of fire commissioners are observed and that the orders
of the board of fire commissioners are duly executed.  Id.  He or
she must, whenever required by the board of fire commissioners,
report to the board the condition of the property of the fire
district.  Id.  He or she is to hold the members, officers, and
employees of the fire department strictly to account for neglect
of duty and may suspend them for improper conduct, subject to the
action of the board of fire commissioners at its next meeting. 
Id.
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1 You expressed the view that the phrase “fire
department,” as used regarding the fire chief’s supervision of
officers and employees, is distinguishable from the phrase “fire
district fire department,” used elsewhere in Article 11.  We
note, however, that Town Law § 176-a(1), outlining the
responsibilities of the fire chief, gives him or her “exclusive
control of the members of the fire department of the fire
district” when on duty as well as “supervision of . . . . all
officers and employees” of the same “fire department.”  Town Law
§ 176-a(1) (emphasis added).  We therefore believe that the
phrase “fire department,” as used in section 176-a(1), is
synonymous with the phrase “fire district fire department.”

II. Analysis

As explained below, we believe that an individual employed
by the fire district who is assigned duties relating to the
support of fire protection services is an “employee of the fire
department” within the meaning of Town Law § 176-a(1).  See Op.
St. Comptr. 63-679 (fire district employees who maintain fire
district firehouses, answer emergency alarms, clean fire
apparatus, and perform general custodial duties are “employees of
the fire department” as used in Town Law § 176-a).1

The board of fire commissioners is authorized to “organize,
operate, maintain and equip fire companies” to provide fire
protection service within the fire district.  Town Law § 176(10). 
“Fire department” is the statutory term used to describe all of
the fire companies operating within the fire district.  See
Village Law § 10-1008 (“fire department” refers to the members of
all of the fire, hose, protective, and hook and ladder companies
of a village); Act of March 9, 1931, ch. 57, § 1, 1931 N.Y. Laws
373, 374 (same for fire districts) (repealed by Act of April 8,
1932, ch. 634, § 340, 1932 N.Y. Laws 1355, 1474).  The fire
department thus is the mechanism by which a fire district
provides fire protection service, cf. Op. Att’y Gen. (Inf.) No.
97-49 (firefighting operations are fire district activities), and 
the use of the phrase “fire department” in Article 11 denotes the
firefighting capacity of the fire district.  See, e.g., Town Law
§ 176-a(1) (the fire chief has, under the direction of the board
of fire commissioners, “exclusive control of the members of the
fire department of the fire district at all fires, inspections,
reviews and other occasions when the fire department is on duty
or parade”); id. § 176(16) (the board of fire commissioners may
contract to have the fire department or fire company of the fire
district provide fire service to territory outside the fire
district); id. § 176(11-a) (the members of the fire department of
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2 We note that under Town Law Article 11 the fire
department is unable to hire employees.  Only the board of fire
commissioners is granted the power to hire.  See Town Law §
176(18-a).  Indeed, even the appointment of members of the fire
department, who are clearly under the supervision of the fire
chief, id. § 176-a(1), requires approval by the board of fire
commissioners.  Id. § 176-b(2); cf. id. § 174(7) (paid and
volunteer members of a fire district fire department are
employees of the fire district).  Therefore, the phrase
“employees of the fire department” in section 176-a(1)
necessarily implies employment by the board of fire
commissioners, the governing body of the fire district.

the fire district meet at a time and place designated by the
board of fire commissioners to nominate persons for the offices
of chief and assistant chiefs, those individuals in command at
the scene of a fire).

We conclude that an employee of the fire district whose
duties include maintenance of the firehouse is an employee of the
fire department subject to the supervision of the fire chief.2 
We reach this result in view of the statutory responsibilities of
the fire chief.  The fire chief is responsible for supervising
the property used for the prevention or extinguishment of fire
and must report to the board of fire commissioners on the
condition of the property of the fire district.  The ability of
the fire chief to perform his or her statutory duties would be
undermined if the supervision of an individual hired to maintain
the firehouse, the base of operation for the provision of fire
protection service, did not reside in the fire chief (subject to
the direction of the board of fire commissioners).  We thus
continue to be of the opinion that a fire chief, or assistant
fire chief, may not simultaneously be employed as firehouse
maintainer.

The Attorney General issues formal opinions only to officers
and departments of state government.  Thus, this is an informal
opinion rendered to assist you in advising the municipality you
represent.

Very truly yours,

KATHRYN SHEINGOLD
Assistant Solicitor General
  In Charge of Opinions


