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Q: My client had previously applied for CPS-5 treatment and has not amended the 

Plan in years.  Does the Plan need to be amended, and if so, to what extent. 
 
A: The DOL takes the following position regarding CPS-5 exemptions: 1) for 

existing plans with a CPS-5 exemption, the Plan doesn’t need to be amended to 
incorporate the new regulations.  However, if the sponsor is updating the Plan, as 
required pursuant to CPS-5, then the sponsor should incorporate the new escrow 
provisions into the Plan; and 2) for new requests for a CPS-5 exemption, the 
sponsor must first amend the Plan to incorporate the new escrow provisions.  If a 
sponsor applies for a CPS-5 exemption and has not updated the Plan, the 
application will be rejected. 

 
Q: Do CPS-7 applications and no-action letter applications for homeowners 

associations need to be amended to comply with the new escrow regulations in 
Part 22? 

 
A: The DOL takes the following position regarding CPS-7 applications and no-action 

letter applications for homeowners associations.  For existing CPS-7 applications 
and no-action letter applications, the sponsor only needs to amend its application 
if the facts and circumstances in the application change.  If there are new facts or 
circumstances, the sponsor should include a copy of a new escrow agreement 
along with the amended affidavit.  For  new CPS-7 applications and no-action 
letter applications for homeowners associations, the sponsor should include a 
copy of the proposed escrow agreement with the application, and the sponsor 
should not provide the form for dispute resolution to any prospective purchaser. 
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Q: Do I need to comply with the new escrow regulations before I  can file a price 
change amendment? 

 
A: No, but sponsors will be expected to comply with the new regulations when 

submitting a substantive amendment to the Plan, and all Plans must be updated to 
comply with the new escrow regulations by December 31, 2013. 

 
Q: Are IOLA accounts permissible under the new regulations? 
 
A: Yes, so long as the criteria set forth in N.Y. Judiciary Law § 497 is met.  If the 

escrow agent plans on using an IOLA account, the Plan should state why the use 
of such account is permissible. 

 
Q: The regulations require sponsors to disclose the prevailing interest rate on the 

escrow account in the Plan.  Because this number changes over time, should 
there be a blank in the Plan that is filled out at a later date? 

 
A: No, rather the Plan should include either the interest rate on a date certain or a 

range for the current market at the time the Plan is drafted.  Examples of 
acceptable disclosure would be:  “The current prevailing interest rate on 
segregated escrow accounts is .95% as of January 14, 2012.  The actual interest 
rate for the purchasers deposit shall be set forth in the notice of deposit sent to 
purchaser by escrow agent.” 

 
Q: In our Plans, the escrow agent and attorney for the sponsor are the same.  In 

practice, contracts are forwarded to the sponsor’s attorney who immediately 
places the purchaser’s deposit into an IOLA account while the contract is 
delivered to sponsor for signature.  Is this acceptable under the new 
regulations? 

 
A: While the new regulations do not specifically speak to this, the DOL has no 

objection to such practice.  The Plan should include this disclosure along with 
representations that once the purchase agreement is fully executed, the escrow 
agent will withdraw the monies from the IOLA account and deposit the funds into 
the segregated escrow account within 5 days, along with providing notice to 
purchaser of said deposit. 

 
Q: Some Plans contemplate and require the delivery of a W-9 or W-8 with the 

purchase agreement.  This form is needed to place the down payment into the 
escrow account on behalf of the purchaser.  If the form isn’t delivered with the 
down payment, the escrow agent would like to place the deposit into an IOLA 
account until the form is returned.  Is this acceptable? 

 
A: Yes. 
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Q: Can any of the provisions regarding escrow trust funds be incorporated by 
reference into either the purchase agreement or escrow agreement? 

 
A: The regulations explicitly contemplate a trilateral agreement that is signed by all 

parties.  Incorporation by reference was not contemplated by the regulations, and 
therefore is unacceptable. 

 
Q: I am updating my Plan and I have purchasers in contract who have not closed.  

Do I need to get them to sign onto this new regime? 
 
A: No.  Existing purchasers in contract will still be able to avail themselves of the 

escrow trust fund dispute resolution process.  Furthermore, the sponsor does not 
need to amend any purchase agreement or escrow agreement for existing 
purchasers in contract.  The new regulations apply only to new purchasers and are 
not retroactive. 

 
Q: My client wants the escrow agent to represent the sponsor in a possible action 

arising out of a contract dispute.  The DOL models are silent on this.  Is this 
permissible? 

 
A: Yes, so long as the relationship is disclosed in the Plan and the trilateral 

agreement.  The DOL models do not contemplate every situation that might arise.  
Attorneys for sponsor need to read the actual regulations to determine what is 
permissible. 

 
Q: The DOL models state that a fiduciary relationship exists between the escrow 

agent and purchaser.  This seems to be an incorrect reading of N.Y. Gen. Bus. 
Law § 352-h.  Is this the position of the DOL? 

 
A: Yes.  The DOL takes the position that the fiduciary relationship exists between 

the escrow agent and purchaser with regard to the deposited funds.  The funds are 
exclusively the property of the purchaser until consummation of the transaction, 
and therefore the escrow agent’s fiduciary duty is to the purchaser. 

 
Q: Our client would like to use  the purchase agreement as the trilateral 

agreement.  Can we include the escrow provisions in a rider to the contract, 
which will be signed by all parties? 

 
A: Yes, a rider to the purchase agreement is acceptable, so long as the rider is signed 

by all parties. 
 
 
 


